31 Οκτωβρίου, 2024

Η πρώτη γυναίκα αρχηγός της Σχολής Ικάρων είναι από την Πελοπόννησο

«Είναι αρκετά δύσκολη σχολή αλλά ξεκινάω αισιόδοξα και ελπίζω να τα καταφέρω. Αυτή η σχολή είναι συνδυασμός κατ’ αρχήν θέλησης, συνειδητής επιλογής, μελέτης και δεξιοτήτων. Από το γυμνάσιο μου μπήκε η ιδέα και δεν μπορούσα να σκεφτώ τι άλλο θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου».
Τα παραπάνω μας είχε πει η Μαρίνα Κωνσταντίνου τον Αύγουστο του 2016 όταν είχαν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είχε καταφέρει να εισαχθεί 2η στη Σχολή Ικάρων (ΣΙ)- Ιπτάμενοι.
Τρία χρόνια μετά, η Μαρίνα όχι απλώς τα κατάφερε αλλά προ ημερών, στις 4 Ιουλίου, ο αρχηγός της Τάξεως 2019 των νέων ανθυποσμηναγών της παρέδωσε την ένδοξη Πολεμική Σημαία της Σχολής Ικάρων.
 
Η Μαρίνα Κωνσταντίνου είναι η πρώτη γυναίκα αρχισμηνίας ιπτάμενη στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας που γίνεται Αρχηγός της Σχολής.
Η Μαρίνα πέταξε στους αιθέρες της αριστείας παρ’ ότι δοκιμάστηκε σκληρά στις αρχές του 2018 με το τραγικό τέλος που είχε ο αγαπημένος της πατέρας, και ιδιαίτερα αγαπητός συμπολίτης καθηγητής νευροχειρουργικής, Δημήτρης Κωνσταντίνου. Ο πατέρας της προσπάθησε να ακουμπήσει τους αιθέρες ακολουθώντας το δύσκολο μονοπάτι στην άλλη άκρη της γης για να κατακτήσει την κορυφή του Ακονκάγκουα, του ψηλότερο βουνού της Αμερικής όπου τελικά έχασε τη μάχη. Είχε κερδίσει όμως την κορυφή της ανθρωπιάς και της επιστήμης την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια.
 
Σε αυτά τα βήματα που διδάχτηκε και από τη μητέρα της, Ασπασία, διακεκριμένη γιατρό, πάτησε η Μαρίνα, και με πειθαρχία, μελέτη και υπομονή κατέκτησε τη θέση της αρχηγού στη νέα Διοικούσα Τάξη της Σχολής. Μαζί με τους συμμαθητές της, της Τάξεως 2020 της Σχολής, αναλαμβάνει το δύσκολο και απαιτητικό ρόλο της ηγεσίας της Σχολής. Ετσι για πρώτη φορά στην Ιστορία της Σχολής και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως σχολίασε ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης, δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία στο ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο αρχηγός της Σχολής δεν θα προσφωνείται πλέον ως είθισται στη γλώσσα των Ικάρων ως «ο Θεός», αλλά η Σχολή απέκτησε πλέον τη δική της «Θεά».
 
Οπως μας είχε πει η Μαρίνα, αυτή η αγάπη για τα αεροπλάνα καλλιεργήθηκε από τα γυμνασιακά της χρόνια κι έτσι την έκανε να λοξοδρομήσει από την οικογενειακή «παράδοση» που υπηρετεί την ιατρική από παππού, Θρασύβουλο, κι εν συνεχεία ο πατέρας της Δημήτρης, η μητέρα της Ασπασία (Μούρτου) και από τη νεότερη γενιά η αδελφή της Ελένη. «Μικρή σκεφτόμουν να γίνω γιατρός διότι ήταν οι γονείς μου, αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία. Αγαπώ πολύ τα αεροπλάνα κι έτσι σιγά – σιγά καταστάλαξα σε αυτό» είχε αναφέρει σημειώνοντας ότι δεν τη φοβίζει το ότι πρόκειται για ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα καθώς πιστεύει «ότι δεν είναι πιο δύσκολο για μία γυναίκα. Οποιος προσπαθεί επιτυγχάνει. Ελπίζω να τα καταφέρω διότι πρόκειται για στρατό και στη συνέχεια στοχεύω να είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θα επιλεγούν για τις πτήσεις. Πιστεύω ότι όποιος βάλει στόχο που να τον θέλει πραγματικά και να είναι διατεθειμένος για μικρές θυσίες θα τον πετύχει».
 
Η Μαρίνα στόχευσε ψηλά, εργάστηκε και πέτυχε σκορπώντας χαρά στην οικογένειά της, τη μητέρα της, την αδελφή της και τη γιαγιά της Λέλα Κωνσταντίνου. Η διάκρισή της αποτελεί σημαντικό γεγονός και για την πόλη της Πάτρας καθώς είναι γέννημά της η πρώτη γυναίκα αρχηγός της Σχολής Ικάρων.
Η εκδήλωση ορκωμοσίας των νέων ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθους συγγενών και φίλων των στρατευμένων.

*Από την Έντυπη Έκδοση της εφημερίδας “Πελοπόννησος”. Της Μαρίνας Ριζογιάννη

Αφήστε μια απάντηση