Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 10:27

Υπουργείο Εργασίας: Παρατείνεται η προθεσμία για τις 120 δόσεις - Ευνοϊκότεροι όροι για το επίδομα των εποχικών Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας - Ποιες είναι οι ρυθμίσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ανέργους

Σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τους μη μισθωτούς οφειλέτες του ΕΦΚΑ οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις, τους εποχικούς του τουριστικού κλάδου, τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, αλλά και τη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ για την καταβολή των αναδρομικών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου εργασίας που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

Παράλληλα θεσπίζεται μπόνους όχι μόνο για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που «πιάνουν» τους στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων αλλά και για τους υπαλλήλους που απαντούν μέσω τους νέου τηλεφωνικού κέντρου στις ερωτήσεις των ασφαλισμένων.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Θεσμοθετούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγησή της επιδότησης ανεργίας στους εποχιακά απασχολουμένους σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, καθώς οι εν λόγω εποχικά εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μην συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης για να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι το έτος 2021 για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ..

Ως εκ τούτου, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από εκατό (100) κατ' ελάχιστον σε πενήντα (50) ημέρες, προκειμένου οι εποχικοί να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας τριών (3) μηνών και 5 ημερών.

2. Προβλέπεται τεχνικά η αποτύπωση των ετήσιων δαπανών ύψους 0,5% του ΑΕΠ για τη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις και για κοινωνικές πολιτικές, ώστε να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, διατηρώντας στο ακέραιο τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Πρόκειται για το κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 800 εκ. ευρώ) που αντικατέστησε στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο τη λεγόμενη 13η σύνταξη. Όπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, κάθε χρόνο εγγράφεται στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, για να καλυφθεί κατά πρώτον το κόστος από τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (για όσους έχουν φύγει με περισσότερα από 30 χρόνια) και από τις αυξήσεις των επικουρικών. Κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας.

3. Παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία (που έληγε σήμερα) για τους ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο ρύθμισης (έως 120 δόσεις) του ν. 4611/2019. Πρόκειται για οφειλέτες μη μισθωτούς, που λόγω της διαδικασίας επανυπολογισμού των εισφορών τους, περιμένουν ακόμη να ενταχθούν στην δεύτερη φάση της ρύθμισης των έως 120 δόσεων.

Ρυθμίσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ανέργους

- Προβλέπεται ότι στα κατά τόπους Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ θα εντάσσονται Εργασιακοί Σύμβουλοι. Οι Εργασιακοί Σύμβουλοι διακρίνονται σε «συμβούλους αναζητούντων εργασία» που προετοιμάζουν τους ανέργους για την ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και «συμβούλους εργοδοτών» που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στα ΚΠΑ 2 στην αναζήτηση προσωπικού.

- Προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένων Εργασιακών Συμβούλων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και έλεγχο νομιμότητας από το ΑΣΕΠ για τις ανάγκες εφαρμογής των Δράσεων σχετικά με τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Οι συγκεκριμένοι Σύμβουλοι θα συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους στην πρώτη φάση λειτουργίας του θεσμού, για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.

- Εισάγεται η μέθοδος της εξατομικευμένης προσέγγισης των ανέργων που εγγράφονται στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και περιγράφεται η διαδικασία και οι στόχοι της. Η προσέγγιση αυτή υιοθετείται με σκοπό την εξατομικευμένη, στοχευμένη ανάλυση των χαρακτηριστικών των ανέργων (προφίλ) και τελικά τη σύνταξη του Ατομικού Σχεδίου Δράσης για καθέναν από αυτούς και υπηρετείται από τους Εργασιακούς Συμβούλους.. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η σύζευξη των εγγεγραμμένων ανέργων με τις ανάλογες θέσεις εργασίας που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις.

- Προβλέπονται ομαδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες ανά ομάδες - στόχους με κοινά χαρακτηριστικά, οι οποίες υλοποιούνται συμπληρωματικά προς την εξατομικευμένη συμβουλευτική..

Ø Προσδιορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεγάλων και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Μ.Μ.Ε) του ΟΑΕΔ που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη αμφίδρομης και σταθερής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της χώρας με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, μέσω του συντονισμού της δικτύωσης των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Οργανισμού με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της περιοχής τους. Σκοπός είναι η διευκόλυνση προσλήψεων στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Υπόλοιπες ρυθμίσεις

- Θεσπίζεται επιβράβευση με τη μορφή μπόνους για τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που απασχολούνται στην υποστήριξη της εξυπηρέτησης πελατών μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1555, εφόσον επιτυγχάνουν ποσοτικούς στόχους επίλυσης ζητημάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Παράλληλα, επεκτείνεται για το 2022 η επιβράβευση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ βάσει ποσοτικών στόχων εκκαθάρισης συντάξεων. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και η ταχύτερη εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

Ø Τέλος, με την ίδια τροπολογία, αίρεται το κώλυμα εγγραφής στα Μητρώα του ΟΑΕΔ για τους ρητινοκαλλιεργητές των πληττόμενων περιοχών της Εύβοιας που έχουν την ιδιότητα του μέλους δασικού-αγροτικού συνεταιρισμού, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ωφελήματα που απορρέουν από την εγγραφή στο Μητρώο, υπό τον όρο ότι δεν ασκούν δραστηριότητα.
Διαβάστηκε 942 φορές