Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 08:53

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε εξέλιξη το νέο κύμα - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Δείτε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες - Στην Αττική ίσως υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις - Αναστάτωση στη Βόρεια Εύβοια για το νέο κύμα κακοκαιρίας - «Έμφραγμα» το πρωί, στους δρόμους της Αθήνας - Δείτε εικόνες, χάρτες και βίντεο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος» η οποία πλέον πλήττει και την Αττική στην οποία έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά βρέχει ήδη, ενώ παρόμοιο είναι το σκηνικό στα βόρεια και τα δυτικά προάστια. Στην Αττική οι βροχές θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 48ωρο θα είναι πολύ δύσκολο, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός για την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών προκύψουν.

Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται επεξεργασμένη εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat -11 το πρωί της Πέμπτης 14/10. Με μωβ και κόκκινες αποχρώσεις παρουσιάζονται τα υψηλότερα νέφη τα οποία αντιστοιχούν στις περιοχές εντονότερων βροχοπτώσεων. Στο ίδιο σχήμα φαίνονται και οι κεραυνοί, όπως αυτοί καταγράφονται από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

meteo-mpalos-5


Την ίδια ώρα σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν από το πρωί οι οδηγοί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας εξαιτίας της κακοκαιρίας με την ονομασία «Μπάλλος» που επηρεάζει και την Αττική. Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφηκαν στην άνοδο του Κηφισού με τα προβλήματα να ξεκινούν από το ύψος της Ιεράς Οδού μέχρι και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Προβλήματα έχει ανά τμήματα είχε και η κάθοδος.

Δείτε βίντεο:

Βίντεο καταιγίδα Αθήνα


Στη Θεσσαλονίκη επίσης έχουν σημειωθεί βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό 4 έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.


Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σφυροκοπά τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις αλλά και χιόνια στην ορεινή Μακεδονία. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στη Φλώρινα και οι εικόνες θυμίζουν Χριστούγεννα. Στο Νυμφαίο ο υδράργυρος έπεσε στο μηδέν και το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα.

Οι εικόνες του neaflorina.gr από τη Βίγλα, το Πισοδέρι, το Νυμφαίο, η Δροσοπηγή και άλλες περιοχές στα λευκά είναι εντυπωσιακές. 

florina-xionia-1
florina-xionia-12
florina-xionia-13



Κεφαλλονιά

Με έντονες βροχοπτώσεις κάνει αισθητή την εμφάνισή του ο "Μπάλλος", στο νησί της Κεφαλονιάς. Λόγω της κακοκαιρίας, ο δήμαρχος Σάμης αποφάσισε να ανακοινώσει ότι «σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2021, όλες οι σχολικές μονάδες προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστές, λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων».

Μεσολόγγι

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Μεσολογγίου, λόγω της κακοκαιρίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «λόγω της κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται να πλήξει και τον Δήμο Μεσολογγίου, με απόφαση του δημάρχου, Κώστα Λύρου, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ του δήμου». Σύμφωνα με τον δήμο, αυτή η απόφαση «λαμβάνεται προληπτικά και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Η πρόγνωση καιρού:


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 9 έως 13, στη Θεσσαλία από 9 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 13 έως 19, στην Πελοπόννησο από 10 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 23, στις Κυκλάδες από 13 έως 24, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 23 και στην Κρήτη από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να σημειωθεί προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και οι Σποράδες, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 Μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας: 



Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
  • Παρασκευή: Κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
  • Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ: Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.
  • Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr οι ελάχιστες θερμοκρασίες έπεσαν σήμερα έως και κάτω από τους 3 βαθμούς στον Άγιο Παύλο Ημαθίας.

FBo8VHNWUAEZpDt

Εντυπωσιακή είναι και η εικόνα από το χιονισμένο Νυμφαίο Φλώρινας.

Αναστάτωση στη Βόρεια Εύβοια

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια και ιδίως στον δήμο Μαντουδίου που «χτυπήθηκε» από την κακοκαιρία «Αθηνά». Πολλά σπίτια είναι πλημμυρισμένα, ενώ η εικόνα του παραλιακού μετώπου είναι αποκαρδιωτική. Οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και με κάθε βροχόπτωση το διαβρωμένο βουνό κινδυνεύει να «κατέβει» και πάλι στα χωριά και στην παραλία.

Ο φόβος τώρα των κατοίκων είναι να μην αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας του «Μπάλλου», με τους μετεωρολόγους ωστόσο να συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς η κακοκαιρία θα χτυπήσει σφοδρά, και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται υπ’ ατμόν. Την ίδια ώρα, πριν καλά καλά προλάβουν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από την «Αθηνά», οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια δέχονται ακόμα ένα πλήγμα.


Στυλιανίδης: Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είπε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών» τόνισε χθες ο κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Κεφαλονιά-κακοκαιρία: Αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Πόρου- Κλείνουν οι σχολικές μονάδες στον δήμο Σάμης

Μήνυμα του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά Ελλάδα και Πάτρα

Μήνυμα που προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα στάλθηκε χθες Τετάρτη μέσω του 112.

Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

112

Ο καιρός την Παρασκευή 

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια προβλέπονται ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ στα ορεινά
της Ηπείρου, της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ισχυρούς ανέμους. Από το απόγευμα τα
φαινόμενα στα βορειοδυτικά και αργότερα στην Κρήτη θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν στα δυτικά βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7
μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο 

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην
υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά μέχρι νωρίς το απόγευμα, θα
είναι ισχυρές. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 με γρήγορη εξασθένηση.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Κυριακή 

Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική
χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα νότια.

«Σήμερα και αύριο περιμένουμε ένα νέο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας όπου θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Το κύμα αυτό θα επηρεάσει και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θέλει προσοχή γιατί περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής κι επειδή έχει ήδη βρέξει αρκετά σε πολλές περιοχές με το έδαφος να είναι κορεσμένο και τα ρέματα να έχουν ήδη νερό, το νέο αρκετό νερό που θα πέσει πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό αυτό που θα μας επηρεάσει, το οποίο εκτός από τις ισχυρές βροχές που θα φέρει την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνοδεύεται από θυελλώδεις νοτιάδες. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και για τους ανέμους. Θα έχουμε ανέμους και ισχυρές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι μια επίκινδυνη κακοκαιρία που θέλει προσοχή και στην Αθήνα θα έχουμε βροχές κυρίως σήμερα. Επίσης, θα ήθελα να πω πως θα μπορούσε να υπάρχει κάποια πιθανότητα για χιόνι  στη Δυτική Μακεδονία και σε περιοχές με σχετικά
Διαβάστηκε 998 φορές