Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 07:48

Κορονοϊός: Στο «στόχαστρο» της πανδημίας νέοι και ανεμβολίαστοι – Τέσσερις θάνατοι στις ηλικίες 18-39 ετών σε μια εβδομάδα Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ανάρτηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, για τρίτο την ίδια εβδομάδα θάνατο 20χρονου ατόμου, ήταν ένα ισχυρό “σοκ” υπενθυμίζοντας αυτό που μπορεί όλοι να ξεχνάμε: Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, έχει σοβαρές επιπλοκές και τη “μάχη” μαζί του μπορεί να χάσουν και νέα άτομα, ακόμη και χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θανάτων σε άτομα από 18 έως 39 ετών ανέρχονται σε 115 ασθενείς. Πριν από μία εβδομάδα, ο αριθμός των θανάτων ήταν 111, που σημαίνει ότι τέσσερις νέοι από 18 έως 39 ετών έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού. Παράλληλα, διασωληνωμένοι από την ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν χθες 12 ασθενείς, αντιπροσωπεύοντας το 3,4% του συνόλου των διασωληνωμένων. Πριν από μία εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι διασωληνωθέντες ανέρχονταν σε εννέα ασθενείς.

Ανάμεσα στους νέους που έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα της μίας εβδομάδας ήταν ένας 29χρονος από τα Τρίκαλα και ένας 28χρονος από την Κομοτηνή. Και οι δύο ήταν ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

“Ο Παύλος ήταν ο νεότερος υποψήφιος που είχα. Τότε μόλις 22 χρόνων. Ο Παύλος ήταν ωραίος, δραστήριος, ευγενικός… Εξαιρετικό παιδί. Ο Παύλος κόλλησε covid. Ο Παύλος κηδεύεται σήμερα, σε λίγη ώρα, στα Τρίκαλα…”, έγραψε την Παρασκευή σε συγκινητική ανάρτησή του αποχαιρετώντας τον 29χρονο ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η επίδραση της Covid-19 είναι αυξημένη στις νεότερες ηλικίες, γεγονός καθόλου τυχαίο αφού έχουν χαμηλότερη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), στην Ελλάδα με τουλάχιστον μία δόση είναι εμβολιασμένο το 57,6% των ατόμων από 18 έως 24 ετών ενώ το ποσοστό για τους κάτω των 18 ετών είναι 9,4%.

Φόβους ότι μετά το Δεκέμβριο η επιδημιολογική κατάσταση θα δυσκολέψει κατά πολύ, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί ενώ θα ξεσπάσουν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη, εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον Σκάι ανέφερε πως ο καθένας πρέπει να σώσει τον εαυτό του: “Αν πάμε στον Δεκέμβριο και αρχίσουν και οι γρίπες, να ξέρουν οι ανεμβολίαστοι ότι τις μονάδες δεν υπάρχει περίπτωση να τις αποφύγουν. Γρίπη και Covid είναι 20 φορές παραπάνω επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους”, προειδοποίησε η κ. Παγώνη. Ιδιαίτερα επιφυλακτική εμφανίστηκε και για τις παρελάσεις στη βόρεια Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και εμφανίζονται διστακτικοί, να επικοινωνήσουν με το υπουργείο και με την ιατρική κοινότητα ώστε να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους και να λάβουν απαντήσεις στις φοβίες τους. Μάλιστα, η κυρία Γκάγκα αποκάλυψε με την ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμος ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με το υπουργείο Υγείας για τον σκοπό αυτό.

ΠΗΓΗ:https://eleftherostypos.gr/

Διαβάστηκε 389 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.