Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 07:10

Πέραμα: Αντιδράσεις και ερωτήματα για την αιματηρή καταδίωξη - Τι λένε οι αστυνομικοί Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο θάνατος του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα έχει σηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων, ενώ παραμένουν ερωτήματα για τη διαχείριση του περιστατικού από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην καταδίωξη.

Η οικογένεια του θύματος ζητά απαντήσεις και θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη, με τους επτά αστυνομικούς που έχουν συλληφθεί να δίνουν κατάθεση την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, ο συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας, επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες «που θα δικαιώσουν» τους κατηγορούμενους.

Τι ισχυρίζονται οι αστυνομικοί

Στις πρανακριτικές καταθέσεις τους, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν σε κίνδυνο και γι΄αυτό αντέδρασαν ρίχνοντας πυρά.

«Μας επιτέθηκε με το αυτοκίνητο. Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσυκλέτες μας. Ενεργήσμε με πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσυκλέτα με τον συνάδελφό μας πάνω σε αυτή», αναφέρει ένας από τους αστυνομικούς σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

«Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά, ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η κατάθεση που έδωσε ο αξιωματικός του κέντρου επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, ο οποίος έδινε τις εντολές.

Στην κατάθεσή του τονίζει ότι έδωσε σαφή εντολή να σταματήσει η καταδίωξη. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά υπάκουσαν, όχι όμως και οι αστυνομικοί της ομάδας δυτικής Αττικής. Το αποτέλεσμα, όπως καταθέτει, ήταν εκείνος να νομίζει ότι η καταδίωξη έχει λήξει, ενώ στην πραγματικότητα συνεχιζόταν.

Επεισόδια στον Ασπρόπυργο - Πετροπόλεμος και καμμένα οχήματα

Το απόγευμα της Κυριακής, περίπου 100 διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν την Αττική Οδό στο ύψους του Ασπρόπυργου, όπου διαμένει η οικογένεια του θύματος αλλά και των δύο συνεπιβατών του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 20χρονου.

Μέσα σε λίγη ώρα ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ συγκεντρωμένων και αστυνομικών δυνάμεων και -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- σημειώθηκε πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς και το κάψιμο ενός αυτοκινήτου.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» καλεί την Αστυνομία σε εξηγήσεις, κάνοντας εκτενή αναφορά σε προηγούμενες δολοφονίες Ρομά από ένοπλους πολίτες. Μεταξύ άλλων, ζητά απάντηση για το ποια είναι η κοινωνική ωφελιμότητα της 35λεπτης καταδίωξης μέσα στον αστικό ιστό και για το κατά πόσο γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των τριών δραστών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Από τη βαλλιστική εξέταση, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται να προκύψουν περαιτέρω στοιχεία για το ποιος αστυνομικός ή αστυνομικοί σκότωσε τον 20χρονο και ποιος ή ποιοι τραυμάτισαν τον έτερο νεαρό Ρομά.

Η εντολή για καταδίωξη που δόθηκε πριν από ένα μήνα

Σύμφωνα με το Mega πριν ένα μήνα στην περιοχή του Αιγάλεω ένας άνδρας που επέβαινε σε δίκυκλο καταδιωκόταν από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού ο άνδρας έχασε τον έλεχο του δικύκλου έπεσε κάτω και σκοτώθηκε. Την επόμενη μέρα από το συμβάν εστάλη ένα μήνυμα στους αστυνομικούς το οποίο ανέφερε τα εξής:

«Με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα μετά από καταδίωξη του από αστυνομικούς, δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Η απομαγνητοφώνηση των καταγεγραμμένων συνομιλιών μεταξύ αστυνομικών και Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης αναμένεται να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του νεαρού Ρομά.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων έδωσε διαταγή στον επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του, ωστόσο οι αστυνομικοί συνέχισαν τη δράση τους.

Ο λόγος ήταν ότι κρίθηκε επικίνδυνο να συνεχιστεί η καταδίωξη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλούς στενούς δρόμους, καθώς υπήρχε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα, της Καθημερινής, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχιζαν την καταδίωξη και ενεπλάκησαν στην ένοπλη καταδίωξη.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η εντολή εισακούστηκε από την ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά, όχι όμως και από την ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Έτσι, παρότι υπήρχε η εικόνα στο Επιχειρησιακό Κέντρο ότι η καταδίωξη τελείωσε, μετά από λίγη ώρα διαπιστώθηκε ότι μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν το κυνήγι των υπόπτων στο Πέραμα.

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η έρευνα είναι για το ποτέ δόθηκε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, αν οι αστυνομικοί αργότερα που εντόπισαν ξανά στη Δυτική Αττική το ύποπτο όχημα ενημέρωσαν το κέντρο και τι απάντησε ο εκφωνητής της άμεσης δράσης. Το δεδομένο πάντως είναι ότι υπάρχουν κενά στην επικοινωνία και ερωτήματα στο αν υπήρχε ή όχι ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων για τη δεύτερη φάση της καταδίωξης στη Δυτική Αττική ή όχι.

Μετά την παρέμβαση Θεοδωρικάκου για πλήρη διαλεύκανση της επιχειρησιακής αντιμετώπισης του περιστατικού από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης ζήτησε να υπάρχει σε λίγες ώρες όλο το κείμενο με τις επίμαχες διαβιβάσεις και κυρίως από τις 23.45 στις 22/10/2021 έως και τη στιγμή που οι αστυνομικοί ενημερώνουν για τους πυροβολισμούς.

Ταυτόχρονα έχει ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων αναφορών από τον προϊστάμενο της αλλαγής που είχε βάρδια στο κέντρο επιχειρήσεων όσο και από τον υψηλόβαθμο αξιωματικό που ήταν επόπτης στη βάρδια του κέντρου επιχειρήσεων.

Όμως, βασική θεωρείται η αναφορά του αστυνομικού που βρισκόταν την επίμαχη ώρα στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και είχε πάρει τις πρώτες αναφορές για το ύποπτο όχημα καθώς επίσης και ποια ήταν η εντολή του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Παράλληλα, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την ανακοίνωση που έκανε λόγο για επτά τραυματίες αστυνομικούς ενώ, όπως αποκαλύφθηκε, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι «δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός».

«Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙΑΣ τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς» ανέφερε η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

«Ο στόχος ήταν να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε μηχανές. Δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος» ακούγεται στο βίντεο που μετέδωσε η «Καθημερινή».

«Δεν έχουμε δικό μας. Δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος» επανλαμβάνουν οι αστυνομικοί μεταξύ τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι συνομιλίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που πλησιάζουν τον πληγωμένο άνδρα και δίνουν αναφορά στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Όπως τονίζουν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχει τραυματίας.

Ντούμας: Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε δολοφόνοι, ούτε μελλοθάνατοι

Την πεποίθησή του πως οι επτά αστυνομικοί θα δικαιωθούν καθώς θα προκύψει πως ήταν σε νόμιμη άμυνα εξέφρασε ο Βασίλης Ντούμας, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε πως οι αστυνομικοί που πήγαν στο περιστατικό δεν είναι δολοφόνοι, αλλά δεν είναι και μελλοθάνατοι. Πρόσθεσε πως οι συνάδελφοί του δεν ξύπνησαν για να ληστέψουν, αλλά για να πάνε στη δουλειά τους και προφανώς να μη χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους, «όμως σήμερα είναι κρατούμενοι».

Σχετικά με την εντολή που δόθηκε από το κέντρο της αστυνομίας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν επρόκειτο για περιστατικό για το οποίο η καταδίωξη έπρεπε να διακοπεί και διερωτήθηκε εάν θέλουμε μια αστυνομία «διακοσμητική».

Πρόσθεσε επίσης, πως δεν έχει αποδεχθεί ότι όντως οι αστυνομικοί άκουσαν την εν λόγω εντολή.

«Την άκουσαν οι αστυνομικοί; Έχει αποδειχθεί ότι την άκουσαν; Προφανώς αν το κέντρο έδωσε εντολή να σταματήσουν, έπρεπε να σταματήσουν. Θέλετε να μπούμε στο αν έχουμε συγχρόνους ασυρμάτους που ακούνε παντού;», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών.

Σχετικά με τις 38 σφαίρες που έπεσαν στο Πέραμα, τόνισε ότι μια επιχείρηση δεν κρίνεται από τον αριθμό των βολίδων, πως όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του κινδύνου όταν έχεις να αντιμετωπίσεις όχημα δύο τόνων να κατευθύνεται κατά πάνω σου.

Ο κ. Ντούμας ζήτησε να σταματήσουν οι αντεγκλήσεις γύρω από την υπόθεση καθώς και αύριο θα χρειάζεται μια αστυνομία που θα συλλαμβάνει και πρόσθεσε ότι πολιτικά συμφέροντα τελικά «αφοπλίζουν» και κάνουν «διστακτικούς» τους συναδέλφους του.

«Θα σας πω τι αφοπλίζει τους συναδέλφους μου αστυνομικούς και τι ενδεχομένως αισθάνονται σήμερα που πάνε για δουλειά και έχουν αυτό το δισταγμό. Είναι η εμπλοκή των πολιτικών συμφερόντων πάνω στο κορμί ενός νεκρού παιδιού και πάνω στα κορμιά των αστυνομικών που σήμερα είναι κρατούμενοι και ταλαιπωρούνται μαζί με τις οικογένειές τους για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/

Διαβάστηκε 1293 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.