Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 08:13

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και SMS από σήμερα στους ανεμβολίαστους Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φόβοι ότι τα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να ξεπερνούν ημερησίως τα 10.000 - Τι θα ισχύσει για νυχτερινά κέντρα, εστίαση και rapid τεστ εργαζομένων

Βαριά επιδημιολογική σκυτάλη παραδίδει ο Οκτώβριος στον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι ειδικοί αναμένουν ούτως ή άλλως αυξημένο ιικό φορτίο και νοσηρότητα λόγω της κυκλοφορίας και άλλων αναπνευστικών ιών, ιδίως της γρίπης, παράλληλα με εκείνη του κορωνοϊού.

Τα σχεδόν 88.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και οι 1.126 νεκροί λόγω των επιπλοκών της νόσου covid-19 αποτελούν το μελανό αποτύπωμα ενός μήνα, που δημιούργησε ελπίδες στο ξεκίνημά του ότι θα υψωθεί περαιτέρω το εμβολιαστικό τείχος προστατεύοντας την κοινωνία, τη δημόσια υγεία, την οικονομία. Το προηγούμενο 48ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία περισσότεροι από 500 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, βάζοντας και πάλι σε συνθήκες μεγάλης πίεσης τα νοσοκομεία και γεννώντας προβληματισμό για ό,τι ενδέχεται να ακολουθήσει αυτόν τον μήνα.

Πλέον, με τουλάχιστον 21 περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας, ιδίως στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, να έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» σε ό,τι αφορά την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού, και την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» να κινείται με ταχύτητα αντιστρόφως ανάλογη από ό,τι ο κορωνοϊός, στην επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει συναγερμός. Παρότι έχει εμβολιαστεί το 66,7% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 χρόνων στη χώρα, παραμένει σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστο, που μετατρέπεται σε μια ιδανική δεξαμενή για την κυκλοφορία του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις του.

Επιπλέον, ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών (ευνοούν τη διατήρηση του κορωνοϊού στο περιβάλλον σε θερμοκρασία 6 βαθμών Κελσίου έως και 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους 20 βαθμούς) με τη χαλαρή συμπεριφορά των πολιτών αλλά και τους χαλαρούς ή και ανύπαρκτους ελέγχους, ιδίως στην περιφέρεια, σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας στους κλειστούς χώρους πυροδοτούν περαιτέρω την επιδημία.

Στο τραπέζι και πάλι τα μέτρα

Υπό τα «βαριά» αυτά επιδημιολογικά δεδομένα, η συζήτηση για την επαναφορά μέτρων που θα αναχαιτίσουν την επιδημία, τουλάχιστον στις «κόκκινες» περιοχές γίνεται και σε επιστημονικό και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη συζήτηση και επακόλουθη απόφαση καθώς και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τους πολύμηνους περιορισμούς ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται πάντα οι εμβολιασμένοι, για τους οποίους συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ισχύσουν περιορισμοί.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν πως το αυξημένο testing και η «επιδημία» ελέγχων όπου ορίζει η νομοθεσία είναι επιτακτική, ενώ δεν αποκλείουν νέο πλέγμα μέτρων για να ανακοπεί η επιδημία. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μιλούν για σημαντική αυξητική τάση του επιδημικού κύματος. Τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάζονται κάθε 20 ημέρες. Το αντίστοιχο περυσινό -δραματικό- διάστημα τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε 8 με 10 ημέρες, οδηγώντας στον μαύρο Νοέμβριο που ολοκληρώθηκε με 64.500 κρούσματα και 1.780 θανάτους. Στο άκρως δυσοίωνο σενάριο της εκθετικής αύξησης με τον ρυθμό του περασμένου Νοεμβρίου εκτιμάται ότι τα κρούσματα μέσα στις επόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες θα μπορούσαν να ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα 10.000 και οι θάνατοι τους 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής μεθαύριο, Τετάρτη, με το πρώτο που συζητείται να αφορά τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξη στον Σκάι προχθές ανέφερε ότι αν το σύστημα υγείας φτάσει σε ακραία στάδια πίεσης ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε «κόκκινες» περιοχές.
Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι επίσης θέμα που απασχολεί τους ειδικούς, αλλά χωρίς να υπάρχει κοινό πεδίο με την κυβέρνηση.

Το αυξημένο testing, με επέκταση των rapid test από δύο που είναι σήμερα σε τρία σε εβδομαδιαία βάση, για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του αντικειμένου εργασίας τους, εξετάζεται επίσης από τους ειδικούς. Τέλος, σημαντικό θεωρούν αλλά δυστυχώς με μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή τούτο θέμα των ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των θαμώνων σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η νέα επιχείρηση πειθούς των πολιτών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπάρχον τείχος ανοσίας συγκρατεί την επιδημία συρρικνώνοντας τις νέες μολύνσεις και τις εισαγωγές ασθενών έως και 50%, ωστόσο είναι ανάγκη να συνεχιστεί με άλλο ρυθμό η οικοδόμησή του ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη σφοδρό κύμα -υπενθυμίζεται ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 60,5% του γενικού πληθυσμού, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων στον πληθυσμό πρέπει να αγγίζει το 90%, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, ιδίως στους ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν για τον...διπλό εχθρό του εφετινού χειμώνα, τον κορωνοϊό και τη γρίπη, που όπως όλα δείχνουν θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας την άμυνα του πληθυσμού και την αντοχή των νοσοκομείων.

Από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα στο κινητό τους (όπως αυτό έχει δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ) τα οποία θα τους υπενθυμίζουν την αξία του εμβολιασμού αλλά την κακή εξέλιξη της νόσου Covid εφόσον μολυνθούν. Τα μηνύματα θα είναι διαφορετικά για κάθε ημέρα της εβδομάδας και θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό. Παράλληλα, θα αποστέλλονται υπενθυμιστικά μηνύματα και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τότε που έκαναν τη δεύτερη δόση ώστε να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης. Τέλος, τον ίδιο προγραμματισμό θα μπορούν να κάνουν από την προσεχή Παρασκευή όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.
ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr/
Διαβάστηκε 613 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.