Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 08:37

Σε κλοιό παγωνιάς η χώρα – Αποχωρεί ο “Διομήδης” με θύματα, ζημιές και κλειστά σχολεία Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με τσουχτερό κρύο και εκτόνωση των καιρικών φαινομένων κλείνει το καταστροφικό πέρασμά του το μετεωρολογικό σύστημα “Διομήδης” που σάρωσε με χιονοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις Θεσσαλία, Μακεδονία και την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, αφήνοντας πίσω του θύματα. Πρόκειται για έναν 50χρονο τεχνικό που έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να αποκαταστήσει βλάβες σε χωριό της Καρδίτσας και έναν 37χρονο από το Ιράν ο οποίος παρασύρθηκε από τα νερά σε ημιορεινή περιοχή των Σερρών στην προσπάθειά του να περάσει ένα ρέμα μαζί με τη γυναίκα του, η οποία ακόμα αγνοείται. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι εκτεταμένες. Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σχολεία σε δήμους ανά τη χώρα όπου καταγράφηκαν προβλήματα, ενώ υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης και παγετού. Στην Αττική κλειστή παραμένει από χθες Λ. Πάρνηθος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάρνηθα από το ύψος του τελεφερίκ.

Δείτε εδώ Διακοπές κυκλοφορίας – Δυσχέρειες λόγω καιρικών φαινομένων

Σήμερα αναμένεται βελτίωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και την Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινή και πιο κρύας ημέρας της εβδομάδας οι πολύ ενισχυμένοι οι βοριάδες που κατά τόπους δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 7 με 8 μποφόρ και ίσως φτάσουν τα 9 με 10 σε περιοχές του Αιγαίου πελάγους.

Η θερμοκρασία, σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 6, στην Ήπειρο από -2 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -4 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 3 έως 10 ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική τι πρωινές ώρες αναμένεται παροδικά αυξημένη συννεφιά. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει να ανοίγει όλο και περισσότερο και το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά. Ο σφοδρός βοριάς θα παραμείνει και ίσως φτάσει τα 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 2 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται βελτιωμένος καιρός και έντονο κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.
Δείτε την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που προκαλεί την κακοκαιρία Διομήδης.

Κύματα προβλημάτων

Περισσότερο από ένα μέτρο χιόνι έχει πέσει στα ορεινά της Λάρισας, κάτι που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στην περιοχή. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι στα χωριά Σπηλιά, Κοκκινοπήλο και Λιβάδι, ενώ ζημιές καταγράφονται σε καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και αντλιοστάσια της ευρύτερης περιοχής.

Με νερό και λάσπη καλύφτηκε η Υπέρεια Φαρσάλων. Ο παραπόταμος του Ενιπέα φούσκωσε και το χωριό πλημμύρισε για ακόμα μία φορά. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρήκαν αρχικά καταφύγιο στην εκκλησία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε γειτονικά χωριά.

Πλημμύρες και στο Βελούχι, στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα. Τα κύματα που βγήκαν στο παραλιακό κομμάτι, άφησαν πίσω τους μεγάλες πέτρες και κλαδιά δέντρων με αποτέλεσμα ένα κομμάτι του δρόμου να κλείσει.

Σε πολλά σημεία οι επαρχιακοί δρόμοι της πυρόπληκτης Εύβοιας κόπηκαν στα δύο, από κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και καθιζήσεις. Χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα από βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στον δήμο Αριστοτέλη, στην Χαλκιδική, θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και διακοπές ρεύματος.

Ο δρόμος έξω από το χωριό Σταυρινίδες στην Σάμο, έκλεισε από κατολίσθηση βράχων.
Στη Σκόπελο, θυελλώδεις άνεμοι έβγαλαν τη θάλασσα στη στεριά, δέντρα ξεριζώθηκαν και δρόμοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Λόγω των προβλημάτων και των δύσκολων συνθηκών λόγω κακοκαιρίας που καθιστούν επικίνδυνη την προσέλευση και την παραμονή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία δεν λειτουργούν σήμερα σε

Στη Φλώρινα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κλειστά έως και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022.
Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης αναστέλλεται και για σήμερα η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Φερών, Τραϊανούπολης, Συκορράχης και του Άβαντα, λόγω του παγετού.
Στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών στη Ροδόπη τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά λόγω ψύχους.

Στη Σκιάθο, στη Θάσο και στη Σαμοθράκη μένουν και σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες γιατί οι συκαι καθιστούν επικίνδυνη την προσέλευση και την παραμονή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Στα Γρεβενά τα σχολεία θα ξεκινήσουν μία ώρα αργότερα.

Στη Μαγνησία, στο Δήμο Νοτίου Πηλίου τα σχολεία δεν λειτουργούν, εκτός από το Γυμνάσιο και τα Λύκεια Αργαλαστής (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Τρικερίου

Στον Δήμος Καρπενησίου σήμερα τα σχολεία ξεκινούν τα μαθήματα στις 9:00 το πρωί λόγω της πρόγνωσης για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην Εύβοια, στον Δήμο Διρφυών – Μεσσαπίων δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες της Κοινότητας Στενής.

Στον Δήμο Εορδαίας Κοζάνης θα μείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία αλλά οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον Δήμο Μετεώρων δεν θα λειτουργήσουν και σήμερα τα σχολεία της Χρυσομηλιάς.
Δήμος Αλεξανδρούπολης

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/

Διαβάστηκε 640 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.