Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 13:37

Στη μέγγενη του πληθωρισμού οι καταναλωτές - Μπαράζ ανατιμήσεων και μείωση της κατανάλωσης Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στη «δίνη» της ακρίβειας βρίσκονται οι καταναλωτές που βλέπουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να τινάζεται στον αέρα καθώς οι αυξήσεις πλέον αφορούν σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών στις οποίες κατευθύνονται οι μηνιαίες τους δαπάνες.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε πληθωρισμό-ρεκόρ 28ετίας 10,2% για τον Απρίλιο, προκύπτει άλλωστε, ότι με τη συνολική επιπλέον επιβάρυνση που δέχονται οι καταναλωτές λόγω των αυξήσεων, το διαθέσιμο εισόδημά τους επαρκεί ίσα ίσα για τις βασικές τους ανάγκες. Σε αρκετές περιπτώσεις ούτε καν αυτές, καθώς οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα συμπαρασύρουν τα πάντα και μοιάζει αδύνατο να καλυφθούν.

Διψήφιες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής

Οι αυξήσεις σε είδη διατροφής τα οποία δεν λείπουν από το καθημερινό τραπέζι φτάνουν πλέον το διψήφιο ποσοστό. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά και χτυπούν «καμπανάκια»: στα έλαια - λίπη αύξηση 22%, στα κρέατα 14,1%, στα λαχανικά 13,8%, σε γαλακτοκομικά και αυγά 11,7%, σε ψωμί – δημητριακά 10%. Συνολικά δε, η κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κατέγραψε αύξηση 10,9%.

Τα μηνύματα και για τους προσεχείς μήνες δεν είναι αισιόδοξα καθώς τα τιμολόγια που φεύγουν από τους προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ είναι διαρκώς αυξημένα, με τις τιμές να αλλάζουν ακόμη και ανά εβδομάδα.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως πλέον πως δεν υπάρχει σχεδόν καμία επιχείρηση στον κλάδο των τροφίμων που να μην έχει έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις αδυνατώντας να απορροφήσει περαιτέρω το αυξημένο κόστος ενέργειας, πρώτων υλών καθώς και των μεταφορικών. Εξηγούν άλλωστε πως σε αντίθετη περίπτωση, θα υπήρχε ακόμη ακόμη και ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Διαβάστηκε 477 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.