Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 06:14

Εκλογές: Στοιχήματα βάζουν βουλευτές και υπουργοί - «Φουλάρουν» περιοδείες και ψηφοδέλτια Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η επιστροφή από τη θερινή ανάπαυλα υπολογίζεται στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου για όλους τους υπουργούς -  Σε πλήρη ανάπτυξη οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των κομμάτων - «Σίγουροι» οι Χαρδαλιάς, Γιατρομανωλάκης, Γαϊτάνης για τη ΝΔ

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου παρασκηνιακά να μετριάσει κάπως τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, αυτό, όμως, δεν αποτρέπει υπουργούς και βουλευτές από να προετοιμάζονται κανονικά και στις συζητήσεις τους να… βάζουν στοίχημα, όχι απλά ως προς τον χρόνο της κάλπης, αλλά και ως προς τις ακριβείς ημερομηνίες.

Δεν είναι μυστικό ότι, παρασκηνιακά, υπάρχει προεκλογική προετοιμασία στην ίδια τη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει πει το «πάμε» ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες. Αυτό, βεβαίως, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει: από τη μία, αν ο κ. Μητσοτάκης το έλεγε, θα διέρρεε σχεδόν αυτόματα, από την άλλη ο ίδιος θέλει να διατηρήσει το προνόμιο των αποφάσεων που παγίως έχει ο πρωθυπουργός. Εξ ου και πρώτα θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ήδη, δε, στο Μαξίμου…μοιράζονται άδειες, με υπουργούς να προετοιμάζουν αποδράσεις ήδη από τον Ιούλιο, όλοι, όμως, γνωρίζουν πως θα πρέπει να είναι πίσω μετά τον Δεκαπενταύγουστο, γύρω στις 20 του μήνα. Αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, καθώς και πέρυσι τότε σχεδιαζόταν η επιστροφή από τη θερινή ανάπαυλα, όλοι όμως θα είναι στις θέσεις τους στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου που θα είναι «κρίσιμο».

Σε κάθε περίπτωση, υπουργοί και βουλευτές, σε συζητήσεις με το protothema.gr βάζουν κάτω όλα τα σενάρια και τις ημερομηνίες, με ορισμένους να βάζουν και στοιχήματα. Σαν μερικούς βουλευτές της ΝΔ, για παράδειγμα, όπως ο Γιάννης Λοβέρδος ή ο Βασίλης Γιόγιακας που δεν κράτησαν τις εκτιμήσεις τους για τον εαυτό τους, αλλά τις μετέφεραν στα τηλεοπτικά παράθυρα, προξενώντας αμηχανία στην κυβέρνηση.

Στη συζήτηση, πάντως, έχουν μπει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο του ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει προχθές τη βόμβα περί δυνητικής συμπόρευσης με το μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, σε ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο, από τη στιγμή που και τα δύο κόμματα συναινούν για την απλή αναλογική.

Τα ψηφοδέλτια

Την ίδια ώρα, σε πλήρη ανάπτυξη είναι και οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των κομμάτων. Στη ΝΔ, βασικό ρόλο έχει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Μπρατάκος.

Το επόμενο διάσημα, δε, μένει να ανακοινωθούν υποψηφιότητες κυβερνητικών στελεχών που λίγο έως πολύ έχουν προεξοφληθεί, όπως της πρώην γενικής γραμματέως Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυς Λοϊζου στις Κυκλάδες, του εκπροσώπου της ΝΔ Τάσου Γαϊτάνη στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθηνών. Πολύ κοντά είναι η υποψηφιότητα του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Α’ Αθηνών. Από αρκετούς, δε, προεξοφλείται σχεδόν η υποψηφιότητα του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Οι περιοδείες

Μέχρι τις όποιες αποφάσεις για τις εκλογές, πάντως, σειρά για το κυβερνών κόμμα έχουν οι περιοδείες. Και, επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει αρκετά ταξίδια μπροστά του για τις επόμενες είκοσι μέρες, η μπάλα περνά σε μικτά κλιμάκια υπουργών και βουλευτών, υπό τον συντονισμό του γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη.

Με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, στις 24 Ιουνίου στη Ρόδο θα βρίσκεται κλιμάκιο με τον Κυριακο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, τη γενική γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης Ολυμπία Διαμαντοπούλου και τους βουλευτές Λάκης Βασιλειάδης, Γιάννη Μελά και Κατερίνα Μονογυιού.

Στις 29 Ιουνίου, ακολουθεί η Αρκαδία με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μπαγινέτα και τους βουλευτές Διονύση Ακτύπη, Άννα Καραμανλή και Φίλιππο Φόρτωμα.

Στις 5 Ιουλίου, στην Αιτωλοακαρνανία θα βρίσκεται ο Νίκος Παπαθανάσης μαζί με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα και τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Στις 6 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα είναι στη Ροδόπη. Την ίδια μέρα, στη Φλώρινα θα βρίσκεται κλιμάκιο υπό τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη. Τέλος, την ίδια μέρα, στην Πιερία θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρος Βαρελίδης.

Στις 7 Ιουλίου, στη Λάρισα πάνε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στις 8 του μήνα, στην Καρδίτσα ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χριστός Δήμας και ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Στις 11 Ιουλίου, τη σκυτάλη παίρνει για την Εύβοια ο Γιώργος Γεραπετρίτης μαζί με τη Σοφία Ζαχαράκη και τη γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη. Την ίδια μέρα, στη Χαλκιδική ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Τέλος, στις 13 Ιουλίου θα είναι ο Βασίλης Κικίλιας, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιάννης Ξιφαράς.
Διαβάστηκε 416 φορές