Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 15:13

Γραφείο Προϋπολογισμού: Απαιτούνται στοχευμένα και προσωρινά μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν το χρέος Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Τα όποια μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Η απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι αναγκαία συνθήκη για να αποφύγει η χώρα μας τις χειρότερες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής αστάθειας».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην Έκθεση Α’ τριμήνου 2022 που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη.

Οι παρεμβάσεις

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις, όπως και εκείνες στην περίοδο της πανδημίας, μετέθεσαν το κόστος αποκλειστικά στο κράτος, δηλαδή τους συνεπείς φορολογούμενους, σημερινούς και μελλοντικούς. Και προστίθεται ότι οι πρόσφατες αποφάσεις για φορολόγηση των έκτακτων κερδών και η επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής πώλησης του ρεύματος (από τον Ιούλιο) σηματοδοτούν αλλαγή κατεύθυνσης που μεταφέρει μέρος του κόστους των παρεμβάσεων στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος.

«Στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων – όπως στην περίοδο της πανδημίας – καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν τη χώρα μας ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστηκε 397 φορές