Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 12:29

Μητσοτάκης: Δεν διέκοψα εγώ την επικοινωνία με Ερντογάν - Δεν παίζουμε το τουρκικό παιχνίδι έντασης Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Συμβούλιο του Ιουνίου είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών να αποδώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία με προοπτική απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας και στη Γεωργία και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Μία πολύ σημαντική απόφαση που δίνει μήνυμα στην Ουκρανία, ότι η θέση της είναι στην Ενωμένη Ευρώπη, εφόσον προφανώς υλοποιήσει μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο, εκεί υπάρχει μία καχυποψία για την καθυστερήσεις στη διαδικασία προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Επανέλαβα την πάγια θέση, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης, ανήκουν στη γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

«Δεν διέκοψα εγώ την επικοινωνία με τον Ερντογάν - Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι έντασης της Τουρκίας»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, «ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα, χωρίς μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφορούν στην ανάγκη, η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με στόχο να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, δύο δρόμοι υπάρχουν για την Τουρκία, ο ένας της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, ο οποίος και προφανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτά τα περιθώρια για λήψη επιπλέον μέτρων.

Ως προς την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, επανέλαβε ότι είναι παντελώς ανυπόσταση και πως η Ελλάδα έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα σε αυτά τα ζητήματα εμπεριστατωμένα.

«Δεν θα παίξουμε τα παιχνίδια έντασης της Τουρκίας, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν που διέκοψε την επικοινωνία.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Δεν θα περιμένουμε την ευρωπαϊκή απάντηση»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ζητήματα οικονομίας, σημείωσε, πως έχει ωριμάσει η σκέψη, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε η ΕΕ να προτείνει αλλαγές στο πώς είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα», ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα:

«Η Ελλάδα δεν θα περιμένει τη ΕΕ για να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα από παρεμβάσεις», στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Διαβάστηκε 771 φορές