Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 08:57

Σταϊκούρας: Η ακρίβεια θα διαρκέσει και το 2023 - Ομαλοποίηση της κατάστασης στις αρχές του 2024 Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την εκτίμηση ότι η ακρίβεια μέσω του υψηλού πληθωρισμού -σε αυτά τα επίπεδα- θα διαρκέσει και το 2022 και μέχρι τα τέλη 2023 και θα ομαλοποιηθεί αρχές του 2024, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός σημείωσε, ότι πρόκειται για εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα σημερινά δεδομένα, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα μείνει γενναία και αποτελεσματικά δίπλα στην κοινωνία, όπως έχει αποδείξει εδώ και τρία χρόνια τώρα».

Το θέμα είναι να μιλάμε με ρεαλισμό ώστε η πολιτεία και η ΕΕ συνολικά, να μεριμνήσει για να μετριάσει το πρόβλημα της ακρίβειας, συμπλήρωσε.

«Η οικονομία φέτος θα αναπτυχθεί με έναν σημαντικό αριθμό μεγέθυνσης, εμείς λέμε 3% στον προϋπολογισμό, και με βάση τους πρώιμους δείκτες της οικονομίας, φαίνεται ότι το ποσοστό θα είναι αρκετά υψηλότερο. Η ανεργία μειώνεται. Αυτό σημαίνει, ότι στο κάθε νοικοκυριό που είχε έναν άνεργο, μπαίνει πρόσθετο εισόδημα. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί δύο φορές. Και οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά».

«Από τους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, το 75% δεν πληρώνει φόρους, ή θα έχει και πιστωτικό ένα κομμάτι. ΕΝΦΙΑ πληρώνει ένα δισ. ευρώ λιγότερο από ότι το 2018. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το 29% στο 22%, προκαταβολή φόρου μικρότερη. Και άλλο ένα στοιχείο, η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει ούτε το 2021, ούτε το 2022, ούτε το 2023. Αυτά είναι αρκετά δισ. ευρώ. Αυτά τα δισ. ευρώ δεν είναι επιδόματα, είναι όμως βοήθεια στο πορτοφόλι του πολίτη, γιατί δεν είναι εκροή πόρων. Αυτά πρέπει να προσμετρηθούν, όταν κάνεις οικονομική πολιτική», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε σε επιδοτήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022.

«Τόσα μέτρα δεν έχει πάρει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Από αυτά, τα 6 δισ. ευρώ είναι για το ρεύμα. Για να αποφύγει ο πολίτης το 70% – 90% του κόστους της επιπλέον επιβάρυνσης το Β’ εξάμηνο του 2022. Έχουμε στα καύσιμα παρεμβάσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αρκετές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, και μια σειρά απο άλλα μέτρα όπως είναι οι μειωμένοι ΦΠΑ που τώρα νομοθετούμε στη Βουλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστηκε 100 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.