Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 09:14

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πώς θα διαμορφωθούν οι λογαριασμοί από το Σεπτέμβριο Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν πως η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 θα επαναφέρει τους λογαριασμούς στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, ωστόσο παράγοντες της αγοράς ενέργειας αναφέρουν πως η εκτίμηση αυτή δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Αν ίσχυε αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση, τότε ένα τετραμελές νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και το οποίο πλήρωνε προ κρίσης 90 ευρώ το μήνα για την κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει το Σεπτέμβριο να λάβει λογαριασμό ρεύματος μειωμένο κατά 43% σε σχέση με τα 160 ευρώ τον μήνα που πληρώνει σήμερα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Θα πληρώσει μικρότερο λογαριασμό, αλλά όχι στα επίπεδα προ κρίσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 δεν θα εφαρμόζεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής.

Προσοχή. Η αναστολή της χρέωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής θα ισχύει για τις καταναλώσεις ρεύματος από 1η Αυγούστου και μετά και όχι για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1/8/2022 και μετά. Αυτό απλά σημαίνει πως οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά τον Αύγουστο και θα αφορούν σε καταναλώσεις πριν την 1η Αυγούστου 2022, θα εμπεριέχουν κανονικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με την ίδια κυβερνητική τροπολογία, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας. Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

Έμπειρα στελέχη της ενεργειακής αγοράς αναφέρουν πως εάν βάσει της σχετικής ρύθμισης οδηγηθούμε τελικά σε μεταβολή των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα, τότε ουσιαστικά θα έχουμε φουσκωμένους λογαριασμούς, παρά την «παγωμένη» ρήτρα αναπροσαρμογής. Πιο συγκεκριμένα, καθώς οι προμηθευτές ενέργειας θα αγοράζουν ξανά το ρεύμα μέσω του Χρηματιστήριου Ενέργειας η αγορά αναμένει αναπροσαρμογές των τιμολογίων, ώστε να απορροφηθεί το κόστος που σήμερα αποτυπώνεται στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η «θεσμική παρέμβαση» της κυβέρνησης στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και θα αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας:

Ωστόσο, οι ανώτατες τιμές αποζημίωσης που τέθηκαν για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του «πραγματικού» τους κόστους λειτουργίας, θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές, ήτοι εξαιρετικά ευνοϊκές για τους παραγωγούς ενέργειας. Στη βάση αυτή οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και ανάλογα υψηλές θα είναι και οι τιμές στη λιανική.

Σήμερα η τιμή χονδρεμπορικής καταγράφει νέο άλμα καθώς σημειώνει άνοδο κατά 28,2% στα 327 ευρώ ανά MWh.

Στη βάση όσων προαναφέρθηκαν, προς το παρόν δεν μπορεί να ειπωθεί εάν θα υπάρχουν κάποιοι που θα κερδίσουν συνολικά από το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής και είναι αδύνατο να προσδιορισθεί το όφελος. Όλα θα εξαρτηθούν από τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών και από το το εάν τελικά θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Διαβάστηκε 406 φορές