Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 06:43

Κορωνοϊός: Έρχεται η μετάλλαξη "Κένταυρος" που θα μας απασχολήσει το Φθινόπωρο Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε πορεία αργής αποκλιμάκωσης έχει μπει στις περισσότερες περιοχές της χώρας το έκτο επιδημικό κύμα του κορονοϊού.



Της Αιμιλίας Σταθάκου

Ωστόσο το προγνωστικό μοντέλο του Τμήματος Μηχανικής του ΑΠΘ δείχνει ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα πάρει τη σκυτάλη η νέα μετάλλαξη της Ομικρον, ΒΑ.2.75, που θα οδηγήσει τη χώρα μας στο έβδομο επιδημικό κύμα. 

Ο «Κένταυρος», όπως ονομάστηκε η ΒΑ.2.75, αναμένεται να επικρατήσει γρήγορα, καθώς είναι ακόμα πιο μεταδοτικός από τα υπάρχοντα στελέχη. Η κορύφωση του έβδομου επιδημικού κύματος προβλέπεται στα μέσα Οκτωβρίου, διάστημα κατά το οποίο οι μολύνσεις θα ξεπερνούν τις 30.000 καθημερινά.

Ο Αύγουστος

Ειδικότερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τα μέσα Ιουλίου, βρισκόμαστε σε αποκλιμάκωση του έκτου κύματος, το οποίο ξεκίνησε αρχές Ιουνίου και κορυφώθηκε στα μέσα Ιουλίου.

«Αυτή η αποκλιμάκωση παρουσιάζει μια σχετική επιβράδυνση από τις αρχές του Αυγούστου λόγω του συνδυασμού των επαυξημένων τουριστικών ροών, των διακοπών του ελληνικού πληθυσμού και του αυξημένου ρυθμού απώλειας ανοσίας λόγω χαμηλού ρυθμού του εμβολιασμού με την τέταρτη δόση», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 13,8%, ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή του αριθμού των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) βρίσκεται πλέον στο 0,85 (Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).
Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και το πιο πρόσφατο κύμα αποκλιμακώνεται με διαφορετικό ρυθμό στις περιοχές της χώρας. Η πορεία και ο ρυθμός αποκλιμάκωσης καθορίζονται τόσο από την απώλεια ανοσίας λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού από την τρίτη δόση εμβολίου ή από νόσηση καθώς και από τη χαλάρωση των μέτρων, σε συνδυασμό με την κατάργηση των self tests, αλλά και την επικράτηση των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Οι περιοχές

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διασποράς του ιού, ο Δ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε πτωτική πορεία, ενώ παρατηρούνται ανοδικές διακυμάνσεις σε τουριστικές περιοχές όπως οι Σποράδες, η Λακωνία και η Μεσσηνία, ενώ οι έντονες τουριστικές ροές και οι εσωτερικές μετακινήσεις του πληθυσμού σε παραθεριστικές περιοχές και η επιστροφή τους στα αστικά κέντρα είναι ικανές να επιβραδύνουν σημαντικά τον ρυθμό αποκλιμάκωσης, όπως π.χ. στη Λάρισα και στην Πάτρα. 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τις τουριστικές και παραθεριστικές πληθυσμιακές ροές, ενώ η αποκλιμάκωση των ανοδικών αυτών τάσεων θα καθοριστεί από το σημείο που θα επιτευχθεί η απαιτούμενη συνδυαστική ανοσία.

«Με βάση την τωρινή κατάσταση, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η σύσταση μη άρσης της υποχρεωτικής χρήσης μέτρων προσωπικής προστασίας όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν ενδεδειγμένη. Οσον αφορά τις μεγάλες πόλεις, στην Αττική συνεχίζεται η αποκλιμάκωση, ενώ πλέον και η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει περιέλθει σε αργή αποκλιμάκωση, όπως είχαμε προβλέψει. 
Η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους βρίσκεται σε διακοπές τον Αύγουστο στην περιφέρεια της χώρας», εξηγεί ο Δ. Σαρηγιάννης.
Διαβάστηκε 302 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.