Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 07:53

Κορονοϊός: Δείχνει «δυναμική» η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» – Σε δύο εβδομάδες το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (19.08.2022) στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε δε ότι σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησε ο Δεκαπενταύγουστος.

Ο Νίκος Τζανάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι η πανδημία κορονοϊού στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων. Ο καθηγητής έκανε επίσης λόγο για σαφή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 30% όπως είπε, αλλά και στους θανάτους, περίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.

Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό κι έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, είπε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής συνέστησε δε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή,  να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας. «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε self test αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Διαβάστηκε 350 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.