Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 07:42

Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνία 48 ωρών για το ρήγμα που «ξύπνησε» με τα 4,9 Ρίχτερ Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου προκάλεσε επιπλέον ανησυχία, μαζί με τους μετασεισμούς της νύχτας, στους κατοίκους των Ψαχνών και της Χαλκίδας, οι οποίοι χθες, Τετάρτη (28/2) το μεσημέρι ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, η σύγκληση της Επιτροπής έγινε γιατί ο σεισμός ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική είχε επίκεντρο αρκετά κοντά στις δυο πόλεις και ως εκ τούτου έπρεπε να συζητηθούν άμεσα τα μέτρα των επόμενων ωρών και ημερών. Έτσι από χθες ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Eviathema.gr - Η ώρα του σεισμού στην Εύβοια


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι υπήρχαν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή: Πρώτον, ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική. Δεύτερον,το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας. Τρίτον, και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς. Τέταρτον, το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και πέμπτον ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό έπρεπε να συνεδριάσει η επιτροπή, να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Όπως είπε ο ίδιος το πρωί της Πέμπτης (29/12) μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 70 μετασεισμοί, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα. O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε στην ΕΡΤ ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός. Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.



Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο, συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη εάν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός αλλά και πως πρόκειται για μια γνωστή σεισμικά περιοχή η οποία και στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς. «Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο σεισμό από εκείνους που είχαμε το Νοέμβρη στη νότια Εύβοια. Τα δυο γεγονότα είναι ανεξάρτητα, διαφορετικά και θα συμπεριφερθούν διαφορετικά. Αυτό στη νότια Εύβοια μας δείχνει εκτόνωση και μετά τα 5 Ρίχτερ έχουμε φθίνουσα πορεία στα μεγέθη και στην συχνότητα των σεισμών. Τώρα αυτό στα Ψαχνά είναι ένα νέο γεγονός που παρακολουθούμε. Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει πάνω από δέκα μετασεισμούς με μεγέθη από 1,4 Ρίχτερ έως 3,5 Ρίχτερ. Ωστόσο θα περιμένουμε μέχρι και αύριο για να πούμε αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ψαχνά Εύβοιας μετά τον σεισμό (28/12)


Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Παπαζάχος, διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, έκανε λόγο για ένα γνωστό ρήγμα που έχει δώσει αντίστοιχους σεισμούς και στο παρελθόν. «Είναι γνωστό ρήγμα, των Ψαχνών, που έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν, το 2003 και το 2008». Όπως ανέφερε ο κ. Παπαζάχος, οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος. «Θα ακολουθήσουν σημαντικοί μετασεισμοί. Θα γίνονται έντονα αισθητοί και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ωστόσο η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα». Όπως λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, το συγκεκριμένο ρήγμα «μπορεί εύκολα να δώσει εύκολα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και λίγο παραπάνω».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης εξήγησε στο protothema.gr ότι «η περιοχή είναι μια γνωστή ζώνη αρκετά μελετημένη. Δεν αποτελεί έκπληξη αυτού του μεγέθους ο σεισμός, που έγινε. Η προσοχή των σεισμολόγων είναι αυξημένη επειδή η περιοχή γειτνιάζει με τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα».

Eviathema.gr - Η ώρα του σεισμού στην Νέα Αρτάκη


Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική ανέφερε ότι μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 65χιλιομέτρων Βόρεια των Αθηνών και 5 χιλιόμετρα Ανατολικά Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Σήμερα αναμένονται στην περιοχή και μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.
Διαβάστηκε 526 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.