Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 11:35

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ – ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ - Τι είναι το διαβητικό πόδι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

   ΔΡ.  ΑΧΙΛΛΕΑΣ  Γ.  ΝΙΚΟΛΑΟΥ  MSc / MD

       ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 

      Μaster of EndovascularTechniques

Aποστόλου Παύλου 20-24 , Κόρινθος 20100

           Τηλ : 2741076556 / 6074007056

www.artiriafleva.gr

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ – ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ  ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Τι είναι το διαβητικό πόδι;

Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων κάτω από τους αστραγάλους. Ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα άτομα με νευροπάθεια &περιφερική αγγειοπάθεια (που δημιουργείται λόγω της σοβαρής αρτηριοσκλήρυνσης). Δυστυχώς η κατάληξη δεν είναι πάντα καλή και ο ακρωτηριασμός δεν μπορεί πάντα να αποφευχθεί. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη  καθώς και η σωστή εκπαίδευση του διαβητικού ασθενή πάνω στη καθημερινή φροντίδα των ποδιών του.

Η διαβητική αγγειοπάθεια, είναι η νόσος που δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Σε αντίθεση με τη νευροπάθεια, τα πόδια είναι κρύα και μοιάζουν μελανιασμένα εξαιτίας της κυκλοφορικής διαταραχής. 

Το δέρμα έχει υποστεί μόνιμη λέπτυνση. Άλλη μία διαφορά σε σχέση με τη νευροπάθεια είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση, ο πόνος γίνεται έντονα αντιληπτός, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν ελαφρύ τραυματισμό. 

Οι ασθενείς αισθάνονται συχνά πόνο στις γάμπες όταν περπατούν. Όσοι διαβητικοί έχουν προσβληθεί από την αγγειοπάθεια υποφέρουν συχνά από μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος των ποδιών  (δερματομυκητίαση) ή

των νυχιών (ονυχομυκητίαση) λόγω αυξημένης τάσης στη μόλυνση και ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επούλωση των πληγών είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ λόγω και της κακής κυκλοφορίας αίματος μπορεί να προκληθούν μέχρι και γάγγραινες τροφικές. 

 

Στην κλινική εξέταση δεν είναι σπάνια η διαπίστωση γάγγραινας στα δάκτυλα των ποδιών σε άτομα με διαβήτη, η οποία δεν είχε γίνει αντιληπτή από τους πάσχοντες.

 

Τονίζεται ότι τα άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν έλκη μόνο όταν υπάρχει βλάβη των νεύρων ή / και των αρτηριών και ότι δεν κινδυνεύουν όλα τα άτομα με διαβήτη να εμφανίσουν βλάβες στα πόδια. 

 

Γενικά, στο σύνδρομο διαβητικού ποδιού συναντάται ένας συνδυασμός νευροπάθειας και αγγειοπάθειας.

 

Αρτηριακά έλκη
Τα αρτηριακά έλκη ποδός προκαλούνται από ανεπαρκή παροχή αίματος στο πόδι εξαιτίας της αρτηριοσκλήρυνσης. Η μείωση της παροχής οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση των ιστών που τελικά οδηγεί σε έλκος. Στις περιπτώσεις αυτές ίσως να χρειαστεί αγγειακή χειρουργική επέμβαση. 

 

 

Διαβάστηκε 1653 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.