Κοροναϊός: Έρχεται «φρένο» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν εκθετική αύξηση μέρα με τη μέρα. Όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινώσει νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, τα εν λόγω μέτρα, θα θέτουν σε καραντίνα τα 3/4 της χώρας, ήτοι σχεδόν 7 εκατομμύρια Έλληνες (σ.σ 2 εκατομμύρια στις «κόκκινες» περιοχές και 5 εκατομμύρια στις «πορτοκαλί»).
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το MEGΑ, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών που έλαβε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε την απόφαση να θέσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε καραντίνα, με σκοπό να μην επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια για πολλές χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Τι θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός
Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, θα αφορούν κυρίως τις «πορτοκαλί» περιοχές, στις οποίες ουσιαστικά θα αυστηροποιηθούν κάποια μέτρα, με σκοπό να θα θυμίζουν αυτά του «κόκκινου» επιπέδου.
Πιο αναλυτικά, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το κλείσιμο ή ο περιορισμός της εστίασης.
Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει το MEGA, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να συμβαίνει στην εστίαση στις «πορτοκαλί» περιοχές, ακριβώς ό,τι συμβαίνει στις «κόκκινες». Δηλαδή να μην λειτουργεί καθόλου η εστίαση και η απαγόρευση κυκλοφορίας να συνεχίσει να ισχύει από τις 00:30.
Ακόμα, αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς τις περιοχές στο επίπεδο 3. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν στις περιοχές στο επίπεδο 4.
Τέλος, όσον αφορά στα σχολεία, μέχρι στιγμής η απόφαση είναι να λειτουργούν ως έχει, σε όλα τα επίπεδα επικινδυνότητας του υγειονομικού χάρτη.
Τα παραπάνω μέτρα, όπως αναφέρει το MEGA, θα ισχύσουν από τις 06:00 του Σαββάτου και θα έχουν ισχύ για ένα μήνα, ωστόσο θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.
Αυτός είναι ο επικαιροποιημένος χάρτης – Όλες οι περιοχές ανά επίπεδο
Ανακατατάξεις στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, γνωστοποίησε πως Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη μπαίνουν σε lockdown από αύριο, Παρασκευή, περνώντας στο «κόκκινο» επίπεδο. Πλέον, οι περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ανέρχονται σε επτά, συμπεριλαμβανομένων των: Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων και Σερρών.
Επίσης, από την Παρασκευή στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», ανεβαίνουν εννιά περιφερειακές ενότητες. Πρόκειται για τις: Πέλλα, Δράμα, Έβρο, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα, Χαλκιδική.
Στο επίπεδο 3 βρίσκονται, επίσης, οι: Αττική, Βοιωτία, Θήρα, Πειραιάς και Τρίκαλα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Μπορεί η χώρα μας να απέφυγε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, ωστόσο για ακόμα μια φορά δεν έλειψαν οι εφιαλτικοί αριθμοί, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τετραψήφιο νούμερο κρουσμάτων, για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε 1.211 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα 1.211 κρούσματα, τα 335 καταγράφονται στην Αττική και τα 275 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Για παράδειγμα, στην Αχαΐα καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα, στη Δράμα 24, στον Έβρο 23, στην Ημαθία 13, στο Ηράκλειο 13, στα Ιωάννινα 18, στην Καβάλα 19, στην Καστοριά 14, στο Κιλκίς 14, στην Κοζάνη 30, στη Λάρισα 51, στη Μεσσηνία 30, στην Ξάνθη 30, στην Πέλλα 15, στη Ροδόπη 41, στις Σέρρες 51, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων:
- 35 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 335 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 275 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 37 προέρχονται από δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 52 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πάνω από 35.000 κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35.510, εκ των οποίων το 55.2% είναι άνδρες, ενώ 4.043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.