23 Νοεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα επαναμόλυνσης – Τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα επαναμόλυνσης – Τι λένε οι ειδικοί
Οι αντιδράσεις των ειδικών για την περίπτωση 33χρονου από το Χονγκ Κονγκ που βρέθηκε εκ νέου θετικός 4,5 μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Διαφορετικά τα στελέχη που τον μόλυναν.

Ένας άνδρας από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 τον περασμένο Μάρτιο και ανάρρωσε πλήρως, ξαναμολύνθηκε από τον ιό τέσσερις μήνες αργότερα, στη διάρκεια ταξιδιού στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν επιστήμονες από την πατρίδα του.

Ο άνδρας αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό επαναμόλυνσης από τον νέο ιό. Η περίπτωσή του υποδηλώνει πως ακόμα κι αν κάποιος αποκτήσει ανοσία εναντίον του ιού, μπορεί να μολυνθεί από αυτόν. Ανοσία μπορεί να αποκτήσει με φυσικό τρόπο (να τον μολύνει ο κορωνοϊός) ή με εμβολιασμό.

Το περιστατικό, που περιέγραψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, θα δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ασθενής είναι ένας 33χρονος προγραμματιστής. Την πρώτη φορά ανέπτυξε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για 14 ημέρες. Πήρε εξιτήριο τον Απρίλιο. Ωστόσο τον Αύγουστο βρέθηκε πάλι θετικός στον ιό, επιστρέφοντας από ταξίδι στην Ισπανία μέσω Βρετανίας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν και τις δύο φορές ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού. Όπως διαπίστωσαν, ο νεαρός άνδρας μολύνθηκε από δύο διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, την δεύτερη φορά δεν εκδήλωσε συμπτώματα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι την πρώτη φορά είχε αποκτήσει κάποια ανοσία, που τον προστάτευσε έστω από τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Kwok-Yung Yuen, καθηγητή Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, εκτιμούν ότι το περιστατικό αυτό υποδηλώνει:

  • Πως η ανοσία της αγέλης είναι απίθανο να εκριζώσει από μόνη της τον νέο κορωνοϊό
  • Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να μην παρέχει ανοσία δια βίου έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός

Ωστόσο με την άποψη αυτή δεν συμφωνούν όλο οι ειδικοί.

Αντιδράσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να μην βιαστεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα βάσει ενός μεμονωμένου περιστατικού. Άλλοι ειδικοί εξήγησαν ότι η επαναμόλυνση μπορεί να είναι σπάνιο περιστατικό και όχι απαραιτήτως σοβαρή. Και κάποιοι προβληματίστηκαν.

«Το περιστατικό αυτό αποτελεί κλασικό παράδειγμα του τρόπου δράσης της ανοσίας», δήλωσε στην Washington Post η Dr. Akiko Iwasaki, καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. «Δεν έχει σημασία για την επιτυχία ενός πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό. Τα εμβόλια μπορεί να παράσχουν πολύ ισχυρότερη ανοσία στους ανθρώπους (απ’ ό,τι η φυσική λοίμωξη). Αυτή μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει μια επαναμόλυνση ή να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης βαριάς μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός».

«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο περιστατικό», είπε στο BBC ο Dr. Brendan Wren, καθηγητής Μικροβιακής Παθογένεσης στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Δεν αναιρεί την προσπάθεια για ανάπτυξη ενός εμβολίου. Η μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι αναμενόμενη με την πάροδο του χρόνου».

Αντίστοιχα, ο Dr. Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμοο East Anglia, τόνισε πως απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό. «Η εικόνα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, για να κατανοήσουμε πλήρως τον πιθανό αντίκτυπο», είπε.

Επιπλέον, η Dr. Maria Van Kerkhove,  επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είπε ότι δεν χρειάζεται να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα για το περιστατικό.

Ο Ηλίας Μόσιαλος

Το περιστατικό σχολίασε χθες το βράδυ με ανάρτησή του στο Facebook και ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα κορωνοϊού, μεταξύ άλλων έγραψε:

«Πριν από αυτό το περιστατικό, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 έχουν πιθανώς ανοσία σε όλα τα στελέχη του κορωνοϊού. Η επαναμόλυνση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και με άλλους εποχικούς κορωνοϊούς και αυτά τα νέα δεδομένα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ορίζουν την ανοσία στον SARS-CoV-2.

Υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων εξασθενούν σε ορισμένους ασθενείς μετά από μερικούς μήνες, και ίσως να πρέπει να εμβολιάζονται και οι ασθενείς που έχουν νοσήσει. Ίσως να είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν και πρώην ασθενείς στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια».

Αφήστε μια απάντηση