17 Νοεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός: Γυμνάσια και Λύκεια παίρνουν σειρά για άνοιγμα – «Πάγος» σε χιονοδρομικά και εστίαση

Κορωνοϊός: Γυμνάσια και Λύκεια παίρνουν σειρά για άνοιγμα - «Πάγος» σε χιονοδρομικά και εστίαση

Φειδωλοί σε προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης οι ειδικοί, προτού αποτιμήσουν τις επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς – Τι βάζει «μπλόκο» στα χιόνια και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό – Εντυπωσιακή η κίνηση στην αγορά – Στις 18.00 η ενημέρωση Κικίλια

Τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης αναφορικά με τα επόμενα βήματα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα ανέδειξε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, γνωστοποιώντας πως «επόμενη προτεραιότητά μας είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων».

Τοποθετώντας την επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές αίθουσες στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, ο κ. Μητσοτάκης αποκρυστάλλωσε εν πολλοίς το τοπίο ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών, που θα κληθεί να επικαιροποιήσει το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την επόμενη εβδομάδα. «Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός, με βάση την εβδομαδιαία εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης από τους λοιμωξιολόγους, τη στιγμή που αυξάνεται μέρα με την μέρα και ο αριθμός των πολιτών που προχωρούν σε εμβολιασμό, έχοντας πλέον ξεπεράσει τους 107.335.

Αναμονή πλην σχολείων

Αφενός ο ικανοποιητικός ρυθμός του εμβολιασμού και αφετέρου η μερική αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων δεν δικαιολογούν, ωστόσο, τυχόν επίσπευση περισσότερων σταδίων επαναφοράς στην κανονικότητα, όπως εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Με κεντρική επιδίωξη την επανεκκίνηση της διά ζώσης διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα»

τόνισε ο Πρωθυπουργός, φρενάροντας τυχόν κεκτημένες ταχύτητες. Φειδωλοί, άλλωστε, σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση χαλάρωσης των μέτρων εμφανίζονται και οι ειδικοί, πριν αποτιμήσουν σε έναν πρώτο βαθμό τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Την ανησυχία του, άλλωστε, για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης δεν έκρυψε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά» δήλωσε σχετικά, ενώ «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία» εκτίμησε ο ίδιος, αναφορικά με τις αποφάσεις στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών, καθώς «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες».

Μπλόκο στα χιόνια

Επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων εμφανίστηκε με τη σειρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» δήλωσε, αφήνοντας μια χαραμάδα για την απελευθέρωση του κυνηγιού και του ψαρέματος. Αντίθετα, ο κ. Βατόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός ως προς την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τη συζήτηση για την εστίαση.

«Απορώ πώς μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση πράγματα και λειτουργούν ως προαναγγελία ανοιγμάτων, που δεν ξέρω πόση βάση έχουν. Όλα αυτά θα γίνουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και προκύπτουν από συλλογικές αποφάσεις» σχολίασε στον Θέμα 104,6 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και πρόσθεσε: «Αναζητείται η ισορροπία, έχοντας κατά νου ότι αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή δυστυχώς να ανατραπεί. Το άνοιγμα αυτό είναι με προϋποθέσεις, πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουν λεχθεί».

Σε τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων αναγνώρισε τον παράγοντα χρόνο (δηλαδή την εποχικότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων) και για το λόγο αυτό άνοιξε ένα παράθυρο προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας πως θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Από την πλευρά του, δεδομένα μιας έως δύο εβδομάδων έθεσε ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα» περιέγραψε ο ίδιος αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

Ρεκόρ πωλήσεων

Την ίδια ώρα, το βαθμό δυσκολίας της εξίσωσης επιστροφής στην κανονικότητα ανεβάζει η προσέλευση του καταναλωτικού κοινού στην αγορά, η οποία είναι, σύμφωνα με το Γ.Γραμματέα Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, «εντυπωσιακή». «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι» τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι στο 35% πάνω συγκριτικά με πέρυσι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την τρέχουσα εβδομάδα «καθοριστική για τα επόμενα βήματά μας», κάνοντας λόγο για «έτοιμο σχέδιο» του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή των ειδικών. Στα προς εξέταση από την Επιτροπή ζητήματα έχουν τεθεί:

· η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων

· οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

· το κυνήγι και το ψάρεμα

· η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων

· το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ

«Πάγος» στην εστίαση

Από πλευράς του ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για επανεκκίνηση της εστίασης, αποσυνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το πρόγραμμα επιδότησης για τις σόμπες εξωτερικού χώρου, το οποίο «δεν έχει σχέση με άνοιγμα της εστίασης», σημείωσε.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια για τη σταδιακή επαναφορά ενός μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων το επόμενο δίμηνο, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σε περίπτωση του καταγραφεί «εκτίναξη στο ελατήριο». Αν δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει, ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, θεωρώντας πως τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.00 περίπου αυτή τη στιγμή. Μιλώντας στο OPEN, ο ίδιος τόνισε πως «ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων».

Στις 6 ο Κικίλιας

Την επικαιροποιημένη επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να αποτυπώσει σήμερα, κατ’ απόκλιση από τη συνήθη διαδικασία λόγω της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ χθες, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώνοντας στις 6 το απόγευμα την κοινή γνώμη για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Πάντως, ο σχετικά περιορισμένος αριθμός νέων κρουσμάτων τη χθεσινή ημέρα, τα οποία ανήλθαν σε 516 ανά την επικράτεια, δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους ειδικούς, κυρίως λόγω της κατανομής του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Παρά τα αυστηρά μέτρα και τους διαρκείς ελέγχους, σε «πορτοκαλί συναγερμό» παραμένει το κέντρο της Αθήνας, όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου εξακολουθεί να είναι υψηλή. Αναλυτικά, τα νέα κρούσματα είχαν ως εξής χθες:

Κεντρικού Τομέα Αθηνών 69
Βόρειου Τομέα Αθηνών 36
Δυτικής Αττικής 17
Δυτικού Τομέα Αθηνών 22
Θεσσαλονίκης 43
Νότιου Τομέα Αθηνών 27
Πειραιώς 24

Αφήστε μια απάντηση