Κορονοϊός: Η κυβέρνηση μπροστά σε μέτρα που δεν παίρνουν αναβολή – Ανακοινώσεις πιθανόν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό
Αναπόφευκτη πλέον η χρήση μάσκας παντού αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας θα έχει σήμερα στις 12:30 ο πρωθυπουργός. Θα προηγηθεί συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους.
Η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού τις δύο τελευταίες μέρες θέτει σε συναγερμό κυβέρνηση και ειδικούς. Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και η Καστοριά πέρασε από χθες (21.10.2020) στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα να επιβληθεί τοπικό lockdown.
Όμως, η σημερινή μέρα είναι η πιο κρίσιμη έως τώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις που δεν παίρνουν αναβολή. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητική πηγή, αυτή τη στιγμή όλα τα μέτρα είναι πια στο τραπέζι. Κυρίως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και η καθολική χρήση μάσκας.
Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας θα έχει σήμερα στις 12:30 σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα προηγηθεί συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα μέτρα που θα αποφασιστούν να ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τηλεοπτική του δήλωση εντός της ημέρας, εάν κριθεί ότι η κρισιμότητα της κατάσταση επιβάλλει να βγει μπροστά ο πρωθυπουργός και ν’ απευθυνθεί αδιαμεσολάβητα στους πολίτες, όπως έκανε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Τηλεδιάσκεψη για τα νέα μέτρα
Χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο για τη συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, και αφού είχε γίνει γνωστό το νούμερο-ρεκόρ των 865 κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα να ενημερωθεί για την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων αναμένεται να δώσει το μεσημέρι ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ζητούμενο δεν είναι η ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά η αντιμετώπισή της», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν έκρυβαν την ανησυχία τους και τόνιζαν πως αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας.
Το βέβαιο είναι ότι τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και της καθολικής χρήσης μάσκας δεν πρόκειται να ισχύσουν μεμονωμένα για συγκεκριμένες περιοχές, αλλά θα ενταχθούν στις προβλέψεις του χάρτη επικινδυνότητας.
Έτσι, θα ισχύουν αυτομάτως για όλες τις περιοχές που μπαίνουν σε επίπεδο πορτοκαλί συναγερμού.
Ειδικά για την απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτή θα ισχύσει μετά τα μεσάνυχτα που κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – πιθανότατα, δηλαδή, από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Η πρόταση που υπήρξε για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ απορρίφθηκε, καθώς νωρίτερα είχε απορριφθεί αντίστοιχη πρόταση για κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος την ίδια ώρα αντί τα μεσάνυχτα.
Οι «πορτοκαλί»
Στο «πορτοκαλί» επίπεδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λέσβος, Σάμος, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πέλλα, Σέρρες, Λάρισα, Βοιωτία και συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων, ενώ αρμοδίως τονίζεται ότι ο χάρτης αυτός αναθεωρείται σε καθημερινή πλέον βάση.
Έως το Σάββατο, μάλιστα, κάποιες από αυτές τις περιοχές θα περάσουν στο «κόκκινο», ενώ αντικειμενικός στόχος για την κυβέρνηση είναι να μην «κοκκινίσουν» Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό προκρίνονται τα νέα μέτρα.
Μικροί όσοι νοσούν
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι χθες διενεργήθηκαν περισσότερα από 24.000 τεστ, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας. Όμως, την ίδια στιγμή μεγαλώνει τον προβληματισμό το γεγονός ότι πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι 37 έτη, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις 28, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως βασική αιτία αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός που παρατηρείται με συγκεντρώσεις και συγχρωτισμό σε πλατείες, μπαρ και άλλους χώρους διασκέδασης όπου συχνάζουν νέοι.
Σημειώνεται, τέλος, ότι έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων και των θανάτων υπάρχει διάχυτη σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης στις 29 Οκτωβρίου, με αποκλειστικό αντικείμενό της την πανδημία.