Κορονοϊός: Μέτρα στήριξης για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους ζητούν οι ξενοδόχοι
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημαίνει ότι «οι κρατήσεις είναι στο 0 και στο 0 παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα».«Εξανεμίζονται οι ελπίδες για το 50% του 2019»
Συγκεκριμένα, η ΠΟΞ αναφέρει ότι «μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει μέχρι σήμερα επαναλειτουργήσει μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, όσες δε επαναλειτούργησαν το έπραξαν αυξάνοντας την ήδη τεράστια οικονομική τους ζημία, γιατί οι πληρότητες ήταν εξαιρετικά χαμηλές, στο peak τους που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020 δεν ξεπέρασαν το 35%, τα έσοδα δε σχεδόν ανύπαρκτα. Μετά το δεύτερο lockdown, που επιβλήθηκε αρχές Νοεμβρίου, η κατάσταση, που ήδη δεν ήταν διαχειρίσιμη, ξέφυγε εκτός ελέγχου. Στα ξενοδοχεία, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις κ.λπ. μέχρι τις 14 Μαΐου επιβλήθηκε μια έμμεση απαγόρευση λειτουργίας».
Οι ξενοδόχοι τονίζουν δε ότι οι ελπίδες για μια σαιζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Σημειώνεται πως τα δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, καθώς λειτουργούν καθ΄ όλο το έτος και επομένως υπέστησαν άμεσα τις συνέπειες και των δύο lockdown, τα οποία μάλιστα συνέπεσαν με τις περιόδους που είχαν κατά τα παλαιότερα έτη τις μεγαλύτερες πληρότητες. Ειδικά για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε χειμερινούς προορισμούς το ήμισυ του τζίρου κατανέμεται στην περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οι οποίες χάθηκαν, με αποτέλεσμα να καλούνται για ένα και πλέον έτος να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με μηδαμινά έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι πως, ακόμα και αν υπάρχει περί τα μέσα-τέλη Ιουλίου ουσιαστική τουριστική κίνηση, οι διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και επιχείρηση, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που εξ αυτής επιβάλλονται, θα είναι τεράστιες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τις επιχειρήσεις μας να μην γνωρίζουν αν και πώς θα λειτουργήσουν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας αποφάσισε να εισηγηθεί προς τον Υπουργό Εργασίας την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της ΕΚΣΣΕ «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. Απόφαση που, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και των τεράστιων διαφοροποιήσεων που αυτή δημιουργεί, είναι εκτός πραγματικότητας και η οποία παραβλέπει τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση. «Είναι απολύτως βέβαιο πως μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα είναι σε θέση αντικειμενικά να εφαρμόσει την παραπάνω ΕΚΣΣΕ, με αποτέλεσμα όταν λήξουν οι δεσμεύσεις που οι επιχειρήσεις έχουν για διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού κρίνεται επιβεβλημένο να υπάρξουν δράσεις ανάσχεσης του επερχόμενου κύματος περικοπής θέσεων απασχόλησης», λένε.
Τα 6 μέτρα στήριξης
Στην επιστολή τους, οι ξενοδόχοι καταλήγουν, σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ η λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με σκοπό την επιβίωσή τους σε μια χρονιά που προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολη από το έτος 2020.
Αυτά είναι τα μέτρα:
- Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2021 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα – οφέλη με δυνατότητα επέκτασης και το 2022), το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα.
- Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31-10-2021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως την 31-12-2021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων.
- Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις) με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο.
- Απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
- Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο.
- Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας).
Πηγή: real.gr