Κορωνοϊός: Νέα αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα κρούσματα στην Αττική – Αργεί η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ
Θλιβερό ορόσημο η χθεσινή ημέρα για την Ελλάδα – Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί από κορωνοϊό – Αύξηση κρουσμάτων και από το «click away»
Με την προσοχή στραμμένη στον αριθμό των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν από την επόμενη εβδομάδα είναι οι επιστήμονες καθώς τότε θα μπορούν να βγάλουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον κορωνοϊό προκαλούν ανησυχία χωρίς ωστόσο να σηματοδοτούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
Το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προέβλεψε πως την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί αύξηση στα ημερήσια κρούσματα ειδικότερα στην Αττική, όπου και θα έχουν επιστρέψει ακόμα και όσοι μπόρεσαν να φύγουν προς την περιφέρεια για τις ημέρες των εορτών.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.
«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προ ημερών είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του ΣΚΑΪ για την έναρξη των δραστηριοτήτων σημειώνοντας παράλληλα πως μόνο από το click away, το επιδημιολογικό αποτύπωμα είναι περίπου 8 με 9% αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της κινητικότητας. Ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής χωρίς εμβόλιο, το αποτύπωμα μπορεί να υπάρχει, αλλά πρέπει να είναι μικρό και διαχειρίσιμο». «Την επόμενη Παρασκευή πρέπει να εκτιμηθεί πού θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση και να πάρουμε τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες δραστηριότητες για την άλλη Δευτέρα» εξήγησε.
«Επώδυνα αργή» η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ
Την ίδια ώρα πάντως, έχοντας συμπληρώσει δύο μήνες lockdown, δεν παρατηρείται αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες της νέας χρονιάς 173 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αφού ξεπερνούν τους 400.
Η χθεσινή ημέρα πάντως, αποτέλεσε ένα θλιβερό ορόσημο στους 10 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα, με το «φράγμα» των 5.000 θανάτων να σπάει και τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 5.011 από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν και δηλώθηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στη χώρα μας.
Για μία ακόμη ημέρα η Αττική έκοψε πρώτη το νήμα των κρουσμάτων, με τα δυτικά και κεντρικά της περιφέρειας να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ιικού φορτίου με 53 και 48 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ βελτιωμένα επίπεδα κατέγραψε η Θεσσαλονίκη με 64 κρούσματα. Δύο ακόμα περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν σήμερα με διψήφιο αριθμό θετικών διαγνώσεων, η Λάρισα με 18 περιστατικά και η Φθιώτιδα με 11 περιστατικά.
Ωστόσο, το ακριβές ιικό φορτίο αποτυπώνουν τα στοιχεία για τα ενεργά κρούσματα στην Αττική, δηλαδή τους πολίτες με ενεργή λοίμωξη Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα υπάρχουν 468 ενεργά κρούσματα, στον Πειραιά 158, στον Ασπρόπυργο 102 ενεργά κρούσματα, στο Μενίδι 101 και στο Περιστέρι 108 ενεργά κρούσματα. Εαν η επιβάρυνση συνεχιστεί σε αυτές τις περιοχές, θεωρείται πολύ πιθανό να επιβληθούν αυςτηρότετα περιοριστικά μέτρα, όπως έγινε σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα.