24 Νοεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός: «Stop» στα νέα μέτρα όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί – Ο σχεδιασμός έως τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός: «Stop» στα νέα μέτρα όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί – Ο σχεδιασμός έως τα Χριστούγεννα

«Κραυγή» αγωνίας από τους επιστήμονες που βλέπουν το ΕΣΥ να πιέζεται αφόρητα – Αχτίδα αισιοδοξίας η αύξηση των εμβολιασμών – Δεν έρχονται νέα μέτρα διαμηνύουν από την κυβέρνηση – Χριστούγεννα στο σπίτι για τους ανεμβολίαστους

Ολοένα και συνεχίζεται η επιδημιολογική επιβάρυνση στην χώρα καθώς μετά το άλμα των 8.129 κρουσμάτων που εντόπισε χθες ο ΕΟΔΥ οι προβλέψεις των επιστημόνων δείχνουν ανοδική πορεία έως και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τις επιλογές που έχει προκειμένου να δράσει για να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Στόχος είναι έως τα Χριστούγεννα η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης να είναι εμφανής και την ίδια ώρα να έχει αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο βλέπει ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία να «μάχονται» με την covid-19 έχοντας προ πολλού ξεπεράσει το 100% των δυνατοτήτων τους. Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες ζητούν δραστικά μέτρα έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ως «εφιαλτική». Σημείωσε δε πως η τελευταία εφημερία στο νοσοκομείο ξεκίνησε χωρίς κανένα κρεβάτι κενό στις ΜΕΘ και πως άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. 

Από πλευράς του για μείωση της αυξητικής τάσης στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού έκανε λόγο από πλευράς του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης προέβλεψε μία πρόσκαιρη επιβράδυνση για λίγες ημέρες και εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, προσδιορίζοντας την κορύφωση του «κύματος» της πανδημίας στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως. Την ίδια ώρα την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός Covid-19 για τους άνω των 60 ετών εξέφρασε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας για την πίεση στο ΕΣΥ σημειώνουν πως όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες -όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία- το υπουργείο Υγείας προχωράει στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, στις ειδικότητες που το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται έκτακτη υποστήριξη. «Είτε με την εθελοντική συμμετοχή είτε με την επίταξη οι έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας», αναφέρουν.

Σημειώνεται επίσης πως την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, θα παρουσιάσει αναλυτικά και συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους στην χώρα μας.

«Όχι» άλλα μέτρα λέει η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές και τα βέλτιστα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν έτσι ώστε από την μία να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας και από την άλλη να μην κλείσει ξανά η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Όπως έγραφε χθες το protothema.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα εξετάσουν μία σειρά από πιθανά μέτρα που στόχο θα έχουν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται πάντως πως όπως ανέφεραν από χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές στην πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην ληφθούν -προς το παρόν- επιπλέον μέτρα καθώς επί του πεδίου έχει διαφανεί πως το υφιστάμενο πλαίσιο είναι αποτελεσματικό. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό κάτι που υπέπεσε και στην προσοχή των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η γερμανική Die Welt στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης έχουν διπλασιαστεί χάρις στα μέτρα που ελήφθησαν και ώθησαν τους σκεπτικούς να λάβουν τελικά την απόφαση και να εμβολιαστούν.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αυξάνονται σημαντικά και έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια. Σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι αυξάνονται και τα ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μόνο την Κυριακή σημειώθηκε ρεκόρ για ραντεβού της αναμνηστικής δόσης ξεπερνώντας τις 105.000 εγγραφές.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο συνοψίζει την στρατηγική για το επόμενο διάστημα ως «γκάζι στους εμβολιασμούς, φρένο στα νέα μέτρα, περισσότεροι έλεγχοι». Έτσι έως και τα Χριστούγεννα οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά πως αποκλείονται από την διασκέδαση καθώς λόγω καιρού τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όλες οι εκδηλώσεις είναι σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ωστόσο πως από τα μέτρα τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν πέσει στο τραπέζι, μόνο δύο είναι αυτά που θα εξέταζε το κυβερνητικό επιτελείο. Το πρώτο ενδεχόμενο αφορά στην αύξηση του αριθμού των τεστ. Το δεύτερο, όμως, έχει να κάνει με την εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς αυτό κρίνεται πως θα είχε διπλό αποτέλεσμα. Από την μία θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού στο Δημόσιο και από την άλλη στην αραίωση στα δρομολόγια των ΜΜΕ καθώς θα συνωστιζόταν λιγότερος κόσμος στις ώρες αιχμής.

Επίσης, το ενδεχόμενο για τη διενέργεια rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ άφησε ανοιχτό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αν και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι η λήψη κι άλλων μέτρων. «Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Πάντως όπως συνεχίζουν να λένε τα κυβερνητικά στελέχη, η χώρα μας παρά το ασφυκτικό πλαίσιο μέτρων, παραμένει στις χώρες που έχουν λάβει ήπια μέτρα απέναντι στους ανεμβολίαστους θέτοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Αυστρίας η οποία εφήρμοσε lockdown για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι οι πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό στρατόπεδο να αναμένει τις προτάσεις των επιστημόνων και να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο που θέλει υποχρεωτική την αναμνηστική δόση για τους άνω των 65 ετών. Αυτή πάντως είναι μία συζήτηση καθαρά επιστημονική και αναμένεται να συνοδευτεί και από τις ευρύτερες αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο που θα αφορούν και στην διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και το κατά πόσο θα συνοδευτεί με την επαναληπτική δόση και στις υπόλοιπες ηλικίες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr οι συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο δεν περιλαμβάνουν την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Good morning Britain», του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας, επισήμανε την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ ενθάρρυνε με ζέση τους Βρετανούς πολίτες να κλείσουν από τώρα τις διακοπές τους στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2022.

Αφήστε μια απάντηση