Κρούσματα κορωνοϊού: Πρόβλεψη Θωμαΐδη για πάνω από 8.000 σήμερα
Τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 10.000 το επόμενο διάστημα, είπε – Στο 89% η κάλυψη στις ΜΕΘ – Καπραβέλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλιώς θα φτάσουμε να έχουμε ασθενείς στο πάρκινγκ – Προς αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας
Μιλώντας δε για την εικόνα της πανδημίας στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως στην περιοχή της πρωτεύουσας την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, πως το ερχόμενο 5ήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1550 κρούσματα την ημέρα.
Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό είπε πως η αναλογία στα νοσοκομεία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1 και η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι περίπου στο 89%. Οπότε, είπε, το επόμενο 15ήμερο, είναι κρίσιμο. Προβλέποντας για την πορεία της πανδημίας ο κ. Θωμαΐδης είπε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.
Στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός για τη διαχείριση των εκατοντάδων ασθενών με covid-19 που -ανεμβολίαστοι στην πλειοψηφία τους- κατακλύζουν τα νοσοκομεία της χώρας. Οι επιδημιολογικοί δείκτες των εισαγωγών νέων ασθενών και των διασωληνώσεων επιδεινώνονται σταθερά, δοκιμάζοντας και την αντοχή του συστήματος υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τελευταίο 10ήμερο οι νοσηλείες σε απλές κλίνες του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 37% και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 18%. Συνολικά, χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη covid-19 είχαν ξεπεράσει τους 3.500, από τους οποίους οι 871 σε κλίνες ΜΕΘ, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι νέες εισαγωγές έφθασαν τις 440.
Το νέο αρνητικό ρεκόρ των ημερήσιων μολύνσεων που ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με 7.335 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού, ενέτεινε ακόμη περισσότερο την αγωνία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, καθώς όπως είναι αναμενόμενο θα προκαλέσει ισχυρό κύμα ασθενών με σοβαρή λοίμωξη που θα κατευθυνθεί προς τα νοσοκομεία. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει σημειωθεί έως σήμερα από την αρχή της πανδημίας, με τους ειδικούς να θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η μελανή αυτή αρνητική «επίδοση» θα καταρριφθεί σήμερα, όπως συμβαίνει κάθε Τρίτη που τα κρούσματα που ανακοινώνονται αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερους διαγνωστικούς ελέγχους. Χθες διενεργήθηκαν 114.388 τεστ, από τα οποία προέκυψαν οι 7.335 μολύνσεις.
Η διασπορά είναι τεράστια στην επικράτεια, και τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 35.000. Πρώτη στο βάθρο της… ιικής διασποράς ήταν η Αττική με 1.455 νέες λοιμώξεις, πρωταγωνίστρια παρέμεινε η Θεσσαλονίκη με 1.298 μολύνσεις και μέσο όρο κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες μια ανάσα από τα 1.000, στα 947,00. Παράλληλα, μαζί με τις ενότητες της Αττικής, τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων εντοπίζονται σε 22 περιφερειακές ενότητες.
Παράλληλα με τα κρούσματα, αύξηση καταγράφουν και οι θάνατοι -65 χθες σε ένα 24ωρο -όπως και οι διασωληνωμένοι. Έως και χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους νοσηλεύονταν 477 ασθενείς από τους οποίους το 84,28% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Σύσκεψη για την κατάσταση στο ΕΣΥ
Υπό το βάρος των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της διαχείρισης των ασθενών covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφενός για την αποτύπωση της επιδημίας στα νοσοκομεία αλλά και για τα επόμενα αναγκαία βήματα για τη λειτουργία του συστήματος υγείας και την κάλυψη των covid και των non covid ασθενών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος -ο οποίος θα ενημερώσει και την καθ’ ύλην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις-, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προ των πυλών η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα, όπου βέβαια η μάχη δινόταν χωρίς το «όπλο» των εμβολιασμών. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για non covid περιστατικά, παρά την ισχυρή κυβερνητική βούληση και προσπάθεια για το αντίθετο, δηλαδή τα νοσοκομεία να μην ξαναγίνουν μονοθεματικά.
Επιπλέον, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της ανάπτυξης ή της παραχώρησης επιπλέον κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα οποία σηκώνουν μεγάλο βάρος στην επιδημία, από τα προηγούμενα σφοδρά κύματα, υποδεχόμενα μεγάλο αριθμό ασθενών από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το αντικειμενικό πρόβλημα της έλλειψης γιατρών που έχει επισημάνει με ειλικρίνεια και η κυρία Γκάγκα φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον εμπόδιο.
Στο ίδιο εμπόδιο προσκρούει προς το παρόν και η βούληση να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς covid ο «Αγιος Παύλος». Συζητήθηκε η κάλυψη των μερικών δεκάδων γιατρών που χρειάζονται για τις νέες ΜΕΘ και τον «Αγιο Παύλο» είτε μέσα από τις λίστες με επικουρικούς γιατρούς είτε μέσα από πρόσκληση προς τους ιδιώτες μέσω του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Βεβαίως, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών εάν δεν καλυφθούν με τους άλλους πρόσφορους τρόπους οι ανάγκες, παραμένει πάντοτε στο τραπέζι των λύσεων για τη διαχείριση της επιδημίας.