Μέγαρο Μαξίμου: Στα χέρια Μητσοτάκη τα μέτρα για επάρκεια αγαθών, συγκράτηση τιμών, στήριξη αγροτών
Το σχεδιασμό για τα μέτρα που θα παγώσουν το χρονόμετρο της δευτερογενούς κρίσης που ενδέχεται να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και αφορά στην τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας εντείνει η κυβέρνηση. Σενάρια, επιλογές και πιθανή επικαιροποίηση των παρεμβάσεων που ήδη υλοποιούνται βρίσκονται στο τραπέζι της μεσημεριανής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου της οποίας προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του πρωθυπουργικού επιτελείου, θα τεθούν επί τάπητος και οι αναγκαίες μέριμνες ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά σε πρώτες ύλες και προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με τις γραμμές εξαγωγών Ρωσίας και Ουκρανία καθώς επίσης οι διαθέσιμες δυνατότητες για στοχευμένη στήριξη τομέων όπω ο πρωτογενής.
Ο πρωθυπουργός κατά την προαναγγελία της κυβερνητικής σύσκεψης, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας σε τρόφιμα και αγαθά. «Θα είναι πραγματικά μια τραγωδία αν μετά τον COVID-19, μετά την ενεργειακή κρίση, ακολουθήσει σε ένα χρόνο από τώρα -γιατί τότε θα δούμε τα αποτελέσματα μιας σποράς η οποία ενδεχομένως δεν θα γίνει στην Ουκρανία ή στην Ρωσία- αν ακολουθήσει και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε το επίπεδο της κυβερνητικής ετοιμότητας για να αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος προ του φάσματος του οποίου βρίσκονται χώρες όπως η Αίγυπτος που εισάγει το 80% του σιταριού της από την Ρωσία και την Ουκρανία. Η Αθήνα δε, υποστηρίζει την πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας για μια κοινή προετοιμασία απέναντι στο ορατό ενδεχόμενο να ενσκήψει μια επισιτιστική κρίση.
Αναπόδραστα μέσω της σημερινής συζήτησης αναζητασούνται λύσεις και στο θέμα της συγκράτησης των τιμών και της αναχαίτισης φαινομένων κερδοσκοπίας αλλά και τεχνητών ελλείψεων στην αγορά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, από την κυβερνητική φαρέτρα έχει ήδη βγει το «όπλο» της απογραφής των αποθεμάτων σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, στην οποία υποχρεώνονται – σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε τη περασμένη εβδομάδα- να προχωρήσουν εταιρείες που εμπορεύονται σιτηρά, έλαια, ζωοτροφές κ.α. Εντός της ημέρας μάλιστα εκδίδεται και η σχετική ΚΥΑ με την οποία έως την ερχόμενη Τετάρτη οι υπόχρεες επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν τα αποθέματά τους στην ειδική πλατφόρμα.
Η απογραφή αφορά στις:
- πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
- λιπάσματα
- ζωοτροφές
- ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
- άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
- ηλίανθο και
- φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
«Όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά το Σαββατοκύριακο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιώργος Γεωργαντάς. Για όσους δεν συμμορφωθούν ή επιχειρήσουν να παρακάμψουν τον νόμο προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ.
Για το θέμα της επάρκειας πάντως η Ελλάδα ήδη έχει ανοίξει τις γραμμές τροφοδοσίας από τις εναλλακτικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία. Παράλληλα εξετάζεται η ενεργοποίηση και άλλων αγορών όπως του Καναδά και της Αμερικής, σε ότι αφορά στο μαλακό σιτάρι. Σε ότι αφορά στην ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθεί την ένταξη του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Στόχος είναι κατά την προγραμματική περίοδο 2023-2027, οι αγρότες να μπορέσουν να καλλιεργήσει.
ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/