24 Ιανουαρίου, 2025

Μέτρα ατομικής προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν στη χώρα μας περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα το έτος 2018 καταγράφηκαν 316 κρούσματα από τα οποία κατέληξαν τα 50. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων ‘’κοινών’’ κουνουπιών. Στη φύση η βασική δεξαμενή του ιού είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, ενώ δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο έχουν οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα και άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. 

Στην πλειονότητα τους τα άτομα που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ασυμπτωματικά. Περίπου το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία ιογενούς συνδρομής και λιγότερο από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας με αίσθημα ευθύνης για την προστασία των πολιτών από τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν τα εν λόγω έντομα στην ανθρώπινη υγεία, συνιστά μέτρα ατομικής προστασίας: 

-Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα 

-Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα 

-Κατάλληλα ρούχα(π.χ. μακριά μανίκια, παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) 

-Χρήση κουνουπιέρων σε βρέφη 

-Σήτες σε πόρτες, παράθυρα 

-Χρήση κλιματιστικών 

-Απομάκρυνση στάσιμων νερών από κουβάδες, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών 

-Πότισμα φυτών κατά τις πρωινές ώρες

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Αφήστε μια απάντηση