Μητσοτάκης: Επιμένει σε εξάντληση της 4ετίας, αλλά έχει έτοιμη την επιχειρηματολογία και για φθινοπωρινές κάλπες
Τι είπε ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» και του «ygeiamou». για τις εκλογές, τις επόμενες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα νέα μέτρα για την ακρίβεια – Η επισήμανσή του στην ανάγκη «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα», εκτιμάται ως πιθανή πρόθεση για εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της 4ετίας.
Παρόλο που ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για «εξάντληση της τετραετίας», επειδή έτσι «ορίζει η θεσμική τάξη», η επισήμανσή του στην ανάγκη «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα», άνοιξε για -πρώτη φορά δημοσίως- παράθυρο για πιθανό στήσιμο της κάλπης των βουλευτικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.
Απαντώντας στα ερωτήματα του διευθυντή του «Θέματος» Μπάμπη Κούτρα και του δημοσιογράφου Γρηγόρη Τζιοβάρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «από τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης», προσθέτοντας: «Εγώ έχω δεσμευθεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο, με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους το κάναμε μέχρι τώρα. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά πλούσιο, όπως θα είναι και πολύ πλούσιο καταρχάς μέχρι τον Αύγουστο που θα κλείσει (η Βουλή)…».
«Για ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης»
«Είναι όμως επίσης πάρα πολύ σημαντικό», καθώς έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία και που τελικά το μόνο το οποίο θα κάνει είναι να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την πολιτική», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος αμέσως μετά χρησιμοποίησε το παράδειγμα της πρώτης πυρκαγιάς που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο και η οποία, όπως είπε, παρόλο που «αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες φορές», «είχαμε μία ομοβροντία κατηγοριών από την αντιπολίτευση, ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση». Κατά τον πρωθυπουργό, το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει ότι ο πολιτικός διάλογος γίνεται με όρους που ξεπερνάει τα όρια. «Υπάρχει μία μηδενιστική κριτική σε όλα, για τα πάντα: “για ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης”», είπε, ζητώντας να κριθεί αν αυτό «έχει ανταπόκριση στις δημοσκοπήσεις».
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης για θέματα που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Αν υπάρχουν άλλες απόψεις για την υγεία, είμαι διατεθειμένος να τις ακούσω», είπε. «Αυτό το οποίο δεν πρόκειται να δεχτώ, όμως, είναι διαστρέβλωση των στοιχείων, γενικούς αφορισμούς ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στους θανάτους και ψέματα τα οποία αδικούν -όπως σας είπα- πρώτα και πάνω από όλα τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έδωσαν και την ψυχή τους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», συμπλήρωσε.
«Άρα», συνόψισε, «η έκκληση την οποία κάνω είναι να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την πολιτική σε ένα επίπεδο σκληρής προγραμματικής αντιπαράθεσης, η οποία όμως δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτά τα οποία ζήσαμε πριν από δέκα χρόνια. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά. Αλλά η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας -που υπάρχει δυσαρέσκεια σήμερα και υπάρχουν προβλήματα μεγάλα, τα οποία όμως είναι παγκόσμια αυτή τη φορά, δεν είναι αμιγώς ελληνικά- και να γίνει μια μηδενιστική πολιτική συνολικού αφορισμού, πιστεύω ότι διαπράττουν ένα πολύ μεγάλο λάθος».
Τσίπρας: Η κυβέρνηση διασπείρει φήμες για εκλογές
Τόσο αρκετοί από τους παρισταμένους στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου έλαβε χώρα το Συνέδριο στο οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός όσο και ευρύτερα δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί παρατηρητές που εξέλαβαν τις τοποθέτησή του ως ενδεχόμενο προανάκρουσμα των δεύτερων σκέψεων που γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο. Χωρίς, όπως αναφέρουν και σχετικές πληροφορίες, να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στην παρούσα συγκυρία.
Την άποψη του για την πιθανότητα προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο εξέφρασε στο Συνέδριο του «Θέματος» και του «ygeiamou» και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. «Η ιδιαιτερότητα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι από την εκλογή της άρχισε να διασπείρει φήμες περί πρόωρων εκλογών», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι διαρροές προέρχονται από το Μαξίμου και συνεχώς διαψεύδονται, να συνεννοηθούν μεταξύ τους», είπε. «Ένα με ανησυχεί: τι θα παραλάβουμε. Κάθε μέρα που περνάει είναι μία που ξοδεύεται χρήσιμος χρόνος και πόροι για να στηριχθεί η κοινωνία».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η κοινωνία περνάει μεγάλη δυσκολία με την ακρίβεια και το εισόδημα εξαϋλώνεται σε χρόνο dt. «Χρειάζονται αποφάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση, η πολιτική τους είναι γνήσια φιλελεύθερη σε μία λάθος εποχή» τόνισε.
Ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια
Σε ό,τι αφορά τα θέματα Υγείας, ο πρωθυπούργος εξέφρασε την άποψη ότι είναι λυπηρό να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε με την αξιωματική αντιπολίτευση σε βασικά πράγματα, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο και ψέμα» τον ισχυρισμό ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως η «επιχείρηση για την Ελευθερία», ο διπλασιασμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις, όπως 2.300 μόνιμους γιατρούς.
Ταυτόχρονα επέμεινε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι ισχυρισμοί περί ιδιωτικοποίησης της Υγείας, διευκρινίζοντας ότι πιστεύει ακράδαντα σε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο όμως πρέπει να δουλέψει και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του για αύξηση των επενδύσεων στην Υγεία, ενώ αναφέρθηκε στον νέο νοσοκομειακό χάρτη που θα αποτελέσει τον πυλώνα στις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία.
Αναγνωρίζοντας, τέλος, τα προβλήματα από την ακρίβεια, σημείωσε πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει». Και πρόσθεσε: «Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία, όπως απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει και να εξακολουθεί να το κάνει στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία κάτι το οποίο θα γίνει τον Αύγουστο και της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023».