Πάτρα: Στις τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας οι απαντήσεις – Καταθέτουν γιατροί και ιατροδικαστές
Με τις καταθέσεις γιατρών, ιατροδικαστών και της οικογένειας και την εξέταση του ιστορικού των παιδιών αναζητούν οι Αρχές την άκρη του νήματος στο θρίλερ για την αιτία θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών από την Πάτρα, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Μεταξύ αυτών και ο γιατρός που επανέφερε στη ζωή την 9χρονη Τζωρτζίνα το 2021. Στη συνέχεια θα καταθέσουν 7 ιατροδικαστές.
Τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης αναμένεται να βγουν τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται πως θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας.
Προηγμένες εξετάσεις γενετικής ενδεχομένως να δείξουν κάποια αιτιολογική σχέση μεταξύ των τριών θανάτων.
Ο απινιδωτής της Τζωρτζίνας «δείχνει» εξωτερική παρέμβαση
Τον Απρίλιο του 2021 η 9χρονη Τζωρτζίνα παρουσίασε ξαφνικά πρόβλημα υγείας, ενώ ήταν μόνη της στο θάλαμο, συνοδευόμενη από τη μητέρα της. Το κορίτσι είχε μεταφερθεί στο Παίδων Πατρών για διενέργεια εξετάσεων, έχασε τις αισθήσεις της ξαφνικά ενώ δεν ήταν παρών κάποιος γιατρός και θεωρήθηκε νεκρή από ανακοπή καρδιάς, αγνώστου αιτίας. Λίγα λεπτά αργότερα, επανήλθε, με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μέχρι και τον θάνατό της.
Από τις online καταγραφές του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στη μικρή Τζωρτζίνα, ώστε να φανεί εάν παρουσιάζει καρδιακές αρρυθμίες, φαίνεται πως υπήρξε κάποια εξωτερική παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega.
Αυτές οι καταγραφές δεν έδειχναν κανένα πρόβλημα και ο βηματοδότης που είχε τοποθετηθεί δεν είχε ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο βηματοδότης ενεργοποιήθηκε για λίγα λεπτά πριν το κορίτσι αφήσει την τελευταία της πνοή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Το 2022 η Τζωρτζίνα, νοσηλεύτηκε σε συνέχεια της εγκεφαλοπάθειας. Της είχε ήδη τοποθετηθεί απινιδωτής και ήταν σε σταθερή κατάσταση. Ο γονιδιακός έλεγχος δεν έδειξε κανένα εύρημα. Τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο για νευρολογικό έλεγχο, κατέληξε μέσα στο δωμάτιο.
Ο Παιδοκαρδιολόγος – Διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Ωνασείου ανέφερε:
«Σε όλες τις μεταδόσεις που είχε κάνει είτε αυτόματα το μηχάνημα, είτε ενεργοποιώντας το η μητέρα δεν είδαμε να υπάρχει κάποια σοβαρή αρρυθμία. Επίσης η λειτουργία του μηχανήματος που είναι τόσο σαν βηματοδότης όσο και απινιδωτής έδειχνε να είναι απόλυτα φυσιολογική».
«Έγινε και γενετικός έλεγχος ο οποίος δεν έχει δείξει κάποιο από τα κληρονομικά νοσήματα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο», συμπλήρωσε.
Στο μικροσκόπιο οι ιατρικές εξετάσεις
Στο μεταξύ στα αποτελέσματα ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών «ποντάρουν» οι αξιωματικοί της Ασφάλειας για να ρίξουν φως στους μυστηριώδεις θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα.
Αυτό που εξετάστηκε σε πρώτη φάση ήταν η αιτία θανάτου για το κάθε κοριτσάκι, η οποία επίσημα ήταν ίδια και για τα τρία. Αιφνίδια ανακοπή. Οι Αρχές, όμως, αναζητούν απαντήσεις και θεωρούν πως τα πρώτα στοιχεία θα δοθούν από τις ιστολογικές εξετάσεις που έχουν διεξαχθεί στο τελευταίο κορίτσι που έχασε τη ζωή του, τη Τζωρτζίνα.
«Επειδή υπήρχε αυτό το οικογενειακό ιστορικό είχε μπει και απινιδωτής στο παιδί, επομένως ήταν όχι μόνο θωρακισμένο, παρακολουθούνταν η υγεία του παιδιού και από μακριά και πραγματικά μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πέθανε παρόλο που είχε άριστη φροντίδα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας σε δηλώσεις της.
Οι αστυνομικοί, που έχουν ήδη ζητήσει τους τρεις ιατρικούς φακέλους των θανάτων των τριών κοριτσιών και οποιεσδήποτε καταγραφές υπάρχουν από άλλες κρατικές αρχές, θα αρχίσουν ίσως και την επόμενη εβδομάδα τις κλήσεις για κατάθεση των επιστημόνων, ενώ οι γονείς των παιδιών αναμένεται να κληθούν τελευταίοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνεκτιμούν ακόμη ιδιότυπες αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία διετία από άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση.
Επιπλέον, συνεκτιμούν ιδιότυπες αναρτήσεις στα social media την τελευταία διετία από άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση. Επιπλέον, διερευνούν περιστατικά στο εξωτερικό – όπως στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ – που έχουν σημαντικές ομοιότητες με την υπόθεση στην Πάτρα και εξιχνιάστηκαν από τις τοπικές αρχές.
«Να σταματήσουν οι δηλώσεις όσων δεν γνωρίζουν την υπόθεση»
Σε μια ανακοίνωση γεμάτη αιχμές προχώρησε η προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας σχετικά με τη διερεύνηση των θανάτων τριών κοριτσιών.
Ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, έχουν κυκλοφορήσει αρκετά δημοσιεύματα με φήμες και σπέκουλες που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Απαντώντας σε όλα αυτά η Αγγελική Τσιόλα επισημαίνει «απάδει της επιστημονικής λογικής και των αρχών της δεοντολογίας ιδιώτες ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό, ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, στα πανεπιστημιακά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Σχετικά με την περίπτωση η οποία συζητείται εντόνως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, και με απόλυτο σεβασμό, τόσο στην οικογένεια που πενθεί, όσο και στις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά -προέδρων ιατρικών συλλόγων, ιδιωτών ιατροδικαστών, οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους προέδρων -αντιπροέδρων – γραμματέων κ.ο.κ – μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Άλλωστε, απάδει της επιστημονικής λογικής και των αρχών της δεοντολογίας ιδιώτες ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό, ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, στα πανεπιστημιακά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας».
ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/