Πώς θα πληρώσει η Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο
Με όλα τα σενάρια ανοικτά και χρονικό περιθώριο μέχρι τις 20 Μάϊου αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά το θέμα της διαχείρισης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρο είναι το μήνυμα του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα πως ό,τι και αν συμβεί, δεν θα υπάρξει θέμα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σκρέκας σε δηλώσεις του τόνισε πως η Gazprom θα πληρωθεί με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις, αφήνοντας ανοικτό το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία αυτή
Εφόσον ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις πηγές του Υπουργείου Ενέργειας, η χώρα μας θα ακολουθήσει, θέτοντας ταυτόχρονα ως ύψιστη προτεραιότητα την ενεργειακή ασφάλεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας σε απάντησή του στο CNN Greece πως πρόκειται για «ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο θα αποσαφηνιστεί στη συνεδρίαση που θα έχουν οι υπουργοί Ενέργειας. Πάντως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα εξακολουθεί να προμηθεύεται ενέργεια, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, και να πληρώνει με τρόπο που να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Είναι τεχνικό το θέμα μετατροπής των ευρώ σε ρούβλια, σε ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε».
Αντίστοιχα, όπως ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.
Υπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένη την κινητικότητα που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα αναμένεται να δει και ενδεχομένως να υιοθετήσει και άλλες διεθνείς πρακτικές για την εξασφάλιση φυσικού αερίου, όπως για παράδειγμα η αγορά του μέσω εταιρειών.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί μεν να γίνεται πληρωμή σε ρούβλια, αυτή όμως δεν θα πραγματοποιείται απευθείας από κράτος-μέλος της ΕΕ και κατ΄επέκταση δεν θα υπάρξει ζήτημα αναφορικά με τις κυρώσεις.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η χωρά μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μηνά
Στο δρόμο προς την πλήρη απεξάρτηση
Την ίδια στιγμή, με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι ενέργειες που απαιτούνται για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο σχέδιο, δεδομένου ότι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% συνολικού ενεργειακού μείγματος και μερικές φορές το ξεπερνά.
Έτσι, μέσα σε περίπου ένα μήνα θα υπάρξει μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023 αναμένεται να γίνει ένα κομβικό βήμα προς την πλήρη απεξάρτηση. Και αυτό γιατί η χώρα μας θα μπορεί πλέον να υποδέχεται επαρκείς ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, εξασφαλίζοντας έτσι ενεργειακή επάρκεια.
Ταυτόχρονα, ήδη επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καθώς στόχος είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο να γίνει στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και με όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση ρυπογόνων τεχνολογιών, όπως είναι για παράδειγμα οι λιγνιτικές μονάδες.