Προνόμια για τους εμβολιασμένους: Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης
Πώς θα πειστούν οι διστακτικοί να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό – Ποιους θα αφορά η υποχρεωτικότητα – Τι θα γίνει με την μουσική στην εστίαση, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις δεξιώσεις – Ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας
Κάτι που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι η ανάγκη όσο ο εμβολιασμός προχωρά να γίνεται προσπάθεια από όλους, Πολιτεία αλλά και τους ίδιους τους εμβολιασμένους να πείσουν όσους διστάζουν, να εμβολιαστούν. Άλλωστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όχι μόνο όλα τα μέτρα που έχουν απομείνει από το lockdown θα αρθούν αλλά θα αποφευχθεί και πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση πλέον στο τραπέζι έχει μπει για τα καλά, το ενδεχόμενο έμμεσης «πίεσης» για την συμμετοχή στον εμβολιασμό με «προνόμια» σε όσους έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία. Επισήμως δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση που να ορίζει το πότε αυτή η δράση θα εκκινήσει, ωστόσο το πώς, το πότε και το ποια προνόμια είναι κάτι που συζητείται από καιρό στο κυβερνητικό επιτελείο.
«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας χθες, Κυριακή. Όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.
Βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την έναρξη μιας τέτοιας δράσης ήταν ότι δεν είχε ανοίξει η πρόσβαση στον εμβολιασμό, σε όλα τα εμβόλια, για όλο τον πληθυσμό. Έτσι, ορόσημο φαίνεται πως αποτελεί τόσο η σημερινή ημέρα κατά την οποία θα ανοίξει η πρόσβαση για όλα τα εμβόλια για τους 24-29 αλλά και τους 18-24 οι οποίοι θα ακολουθήσουν στην συνέχεια.
Προς το παρόν, οι προτάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι τρία βασικά κίνητρα που θα δίνονται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, δηλαδή σε πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ή τη μία εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.
- Άρση των υποχρεωτικών self test
- Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια
- Αρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid test
Εάν και εφόσον κάτι τέτοιο προχωρήσει, δεν αναμένεται να είναι και η τελευταία λέξη Πολιτείας και επιστημόνων στην μάχη για επέκταση του εμβολιασμού. Το τελευταίο στάδιο θα περιλαμβάνει την «υποχρεωτικότητα» σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως το νοσηλευτικό προσωπικό ή τις ομάδες δράσης, όπως έγινε πρόσφατα με την ΕΜΑΚ, μία συζήτηση που πάντως δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως στην ΕΜΑΚ δεν έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά κατέστη σαφές πως είναι υποχρεωτικό όσοι από την υπηρεσία δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, παρά μόνο να απασχολούνται σε εργασίες γραφείου.
Τα δύο σενάρια για τους γάμους και τις βαπτίσεις
Τέλος, εκτός από την συζήτηση για τον εμβολιασμό, στο τραπέζι είναι και τα τελευταία μέτρα που έχουν απομείνει από το lockdown και αποτελούν «βραχνά» στην λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας ορισμένων κλάδων.
Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα και με ορίζοντα την Παρασκευή, οι επιστήμονες αναμένεται να αποφανθούν επί τριών θεμάτων. Αυτά αφορούν στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στην μουσική στην εστίαση, όσο και στο πλαίσιο διεξαγωγής των δεξιώσεων σε γάμους και βαπτίσεις.
Τα δεδομένα αυτήν την στιγμή δείχνουν πως ειδικά η νυχτερινή απαγόρευση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση είναι μέτρα που τηρούνται μόνον κατ’ όνομα. Αυτό έχει προκαλέσει έναν προβληματισμό στις αρχές αφού όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία πιο επικίνδυνο δείχνει να είναι η μη τήρηση ενός μέτρου και η αδυναμία ελέγχου του, παρά η άρση του προς εκτόνωση των αναγκών των πολιτών.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και, με δεδομένο πως η πορεία της πανδημίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία ενώ την ίδια ώρα ο εμβολιασμός παρά τα όποια μικροπροβλήματα προχωρά ακάθεκτος δεν αποκλείεται τα δύο αυτά μέτρα να μας συνοδεύσουν και την τρέχουσα εβδομάδα και να καταργηθούν από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Ειδικά, όμως, για την απαγόρευση κυκλοφορίας τα σενάρια είναι δύο. Είτε θα καταργηθεί πλήρως, είτε θα επεκταθεί σε πρώτη φάση κατά μία ώρα. Στον αντίλογο πάντως αρκετοί είναι αυτοί που λένε, εντός της κυβέρνησης πως η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας για παράδειγμα στην 01:30 την νύχτα είναι άνευ ουσίας και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις εστίασης παρά θα λύσει. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι επιστήμονες να επεκτείνουν το ωράριο για μία με δύο εβδομάδες ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να καταργηθεί από 1ης Ιουλίου.
Από 1ης Ιουλίου πάντως, φαίνεται πως και ο κλάδος των επιχειρήσεων εστίασης θα «ανασάνουν». Το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση αναμένεται να καταργηθεί εντός του μήνα και τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στο πλαίσιο διεξαγωγής της δεξίωσης. Το υπουργείο Ανάπτυξης με συνεχείς «οχλήσεις» προς τους επιστήμονες επισημαίνει πως για τα δεδομένα της αγοράς συνιστά αδικία για τον κλάδο αυτό να υπόκειται σε περιορισμό ατόμων (100 άτομα) την ώρα που αντίστοιχου μεγέθους εστιατόρια δεν έχουν κανέναν περιορισμό.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr δεν αποκλείεται οι αποφάσεις που θα λάβουν αυτή την εβδομάδα οι επιστήμονες να μας φέρουν προ δύο σεναρίων. Είτε η δεξίωση θα γίνεται δίχως κανέναν περιορισμό παρά μόνον τα τετραγωνικά του εξωτερικού χώρου, είτε να τεθεί ένα ανώτατο όριο 200 ατόμων, κάτι που μοιάζει και το πιο πιθανό.
Και στις δύο περιπτώσεις εννοείται πως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θα υπάρχει ούτε περιορισμός στην ώρα, ούτε απαγόρευση μουσικής και χορού.