3 Δεκεμβρίου, 2024

Ρατσιστική βία στην Ελλάδα: Τα περιστατικά συνεχίζονται…

Οργανώσεις και φορείς δηλώνουν τον προβληματισμό τους από το γεγονός ότι ο ρατσιστικός λόγος αυξάνεται, ενώ καταγράφουν πως η ρητορική μίσους αρχίζει να γίνεται για αρκετούς κάτι φυσιολογικό

Η επίθεση από ομάδα ατόμων κατά μετανάστη την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώνει με τον πιο δυσάρεστο τρόπο πως η ρατσιστική βία στην Ελλάδα δυστυχώς… επιμένει. Το μέλος της κοινότητας του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών επέστρεφε σπίτι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης από τη δουλειά του. Περίμενε, δε, σε στάση λεωφορείου κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κάτι που συνήθως δεν έκανε, αλλά αυτή τη φορά, προκειμένου να φτάσει γρηγορότερα σπίτι του επέλεξε να πάρει κάποιο λεωφορείο. Ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από ομάδα 6 – 7 ατόμων, οι οποίοι τον έβριζαν και τον χτυπούσαν στο κεφάλι. Ο άτυχος μετανάστης από την Αφρική, ο οποίος έφερε σοβαρά τραύματα από τον ξυλοδαρμό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες.

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του γραφείου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Αντλα Σασάτι, «γίνεται σαφές πως επρόκειτο για μία καθαρά δολοφονική επίθεση, η οποία είχε ρατσιστικό κίνητρο λόγω χρώματος. Ο συγκεκριμένος μετανάστης βρέθηκε τυχαία στο σημείο, σε εκείνη τη στάση και εκείνη την ώρα. Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει πως τέτοια περιστατικά έχουν στόχο μετανάστες, ομοφυλόφιλους και γενικά οποιονδήποτε είναι διαφορετικός».

Οργανώσεις και φορείς δηλώνουν τον προβληματισμό τους από το γεγονός ότι ο ρατσιστικός λόγος αυξάνεται, ενώ καταγράφουν πως η ρητορική μίσους αρχίζει να γίνεται για αρκετούς κάτι φυσιολογικό. «Δημιουργείται η εντύπωση πως μία λεκτική ή σωματική ρατσιστική επίθεση είναι στο πλαίσιο μιας κανονικότητας. Δεν είναι, όμως, έτσι», προσθέτει η Αντλα Σασάτι.

Τα στοιχεία για τη βία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2018, καταγράφηκαν 117 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα. Σε 74 δε περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος. Σημειώνεται πως συγκριτικά με το 2017, πέρυσι οι επιθέσεις σημείωσαν μικρή αύξηση καθώς κατά την περίοδο Ιανουαρίου -Δεκεμβρίου 2017, το Δίκτυο κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 120 θύματα. Οσο για τα θύματα, μόλις στα 34 περιστατικά στόχος ήταν μετανάστες.

Μάλιστα, η έκθεση του 2018 έδειξε και την τάση πρόκλησης βίας από ομάδες – σε 63 περιπτώσεις η επίθεση τελέστηκε από ομάδα τουλάχιστον δύο ατόμων, ενώ σημαντικός αριθμός των επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών και άλλα σοβαρά αδικήματα. Η πλειονότητα των περιστατικών καταγράφηκε σε δημόσιους χώρους, δηλαδή δρόμους, πλατείες, κοντά σε δομές φιλοξενίας ή ακόμη και στο πλαίσιο διαδηλώσεων.

Οπως, άλλωστε, επεσήμαναν και οι υπεύθυνοι του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, κατά τη διάρκεια του 2018 ενισχύθηκε περαιτέρω η δράση ακραίων, άτυπων και μη, ξενοφοβικών ομάδων, στην Αθήνα αλλά και την περιφέρεια. Το Δίκτυο κατέγραψε επιθέσεις που είτε παρουσιάζουν στοιχεία οργάνωσης είτε τελούνται από οργανωμένες ομάδες. Αν και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε φανεί πως οι οργανωμένες επιθέσεις από ομάδες με διακριτικά είχαν εκλείψει, αυτό δεν σημαίνει πως εξαφανίστηκαν. Αλλωστε, όπως τονίζουν, τέτοιου είδους επιθέσεις παρατηρούνται κάθε χρόνο.

«Ο κόσμος θα πρέπει να μιλάει, να αναφέρει ό,τι συμβαίνει»

Σύμφωνα με την βοηθό συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και ανεξάρτητη εμπειρογνώμονα της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, Τίνα Σταυρινάκη, το ανησυχητικό είναι αυτό που έχουμε ήδη επισημάνει, ότι δηλαδή διευρύνεται η βάση αποδοχής της ρατσιστικής βίας. Κι αυτό καταγράφηκε από το Δίκτυο είτε μέσω επιθέσεων από ομάδες που δηλώνουν υπερήφανα ότι εμφορούνται από ακραίες ξενοφοβικές ιδεολογίες είτε μέσω επιθετικών ενεργειών από πολίτες σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας εντός του αστικού ιστού.

Ρατσιστικές επιθέσεις δεν συμβαίνουν μόνο στην Αθήνα και δη στο κέντρο της πόλης. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, 61 περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αττική ενώ στην περιφέρεια καταγράφηκαν μεταξύ άλλων 22 περιστατικά στη Λέσβο, 13 στην Πάτρα και 10 στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο κόσμος θα πρέπει να μιλάει, να αναφέρει τα περιστατικά – είτε είναι θύματα είτε αυτόπτες μάρτυρες. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να τα καταγγέλλει σε οποιαδήποτε οργάνωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο γίνονται γνωστά τα περιστατικά, αλλά καταγράφονται και με τον τρόπο αυτό βοηθάμε ώστε να συλληφθούν οι δράστες. Από δε την πολιτεία περιμένουμε άμεση αντίδραση σε τέτοια περιστατικά. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση και μια σταθερή και παγιωμένη έλλειψη ανοχής κατά τέτοιων υποθέσεων», υπογραμμίζει η δΔιευθύντρια του γραφείου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, κ. Σασάτι.

Τα περιστατικά του 2018

–      117 περιστατικά ρατσιστικής βίας καταγράφηκαν το 2018

–      130 και πλέον ήταν τα θύματα

–      74 επιθέσεις είχαν θύματα μετανάστες ή πρόσφυγες ενώ σε 27 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα

–      63 επιθέσεις είχαν θύτες ομάδα τουλάχιστον 2 ατόμων

–      13 – 30 ετών ήταν η ηλικίες των θυμάτων σε 66 περιστατικά

–      84 από τις επιθέσεις είχαν δράστες άνδρες

–      Ελληνες ήταν οι θύτες στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων

Πηγή: Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας – Ετήσια Εκθεση 2018

Αφήστε μια απάντηση