Σαν σήμερα το 1832 γεννιέται στο Ναύπλιο ο Χαρίλαος Τρικούπης
O Χαρίλαος Τρικούπης, αυτός ο χαρισματικός πολιτικός άντρας, που διετέλεσε 7 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι χωρίς αμφιβολία μια κυρίαρχη πολιτική μορφή του 19ου αιώνα. Το όνομά του συνδέθηκε με τη θωράκιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, μέσα από πολλές μεταρρυθμίσεις.
Μέχρι τότε την κυβέρνηση όριζε κατά βούληση ο βασιλιάς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τον λαό και τις επιθυμίες του. Η «αρχή της δεδηλωμένης» έρχεται να ορίσει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών στην κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει τη δημοκρατική νομιμοποίησή της.
Ανέλαβε χαρτοφυλάκιο στη ηλικία των 33 ετών και μια από τις πρώτες του έννοιες ήταν η αποκατάσταση του κύρους της Ελλάδας στην Ευρώπη και η αξίωση σεβασμού προς αυτήν από τις μεγάλες δυνάμεις.
Προκειμένου να φέρει εις πέρας όλο αυτό το έργο, χρειάστηκε αρκετά χρήματα τα οποία δανείστηκε, οδηγώντας το κράτος σε χρεοκοπία, το 1893, στην τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργός.
Μια Ελλάδα που άρχισε να ξαναστέκεται στα πόδια της, κατέρρευσε και η χαρακτηριστική φράση του Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» ήρθε να σφραγίσει τη διακυβέρνησή του.
Παρ’ όλα αυτά η Ιστορία τον αναφέρει ως τον πρώτο εκσυγχρονιστή του νέου ελληνικού κράτους.
H ζωή και το έργο του Χ. Τρικούπη
Ο Χαρίλαος Τρικούπης γεννήθηκε στο Ναύπλιο, στις 11 Ιουλίου 1832. Πατέρας του ήταν ο ιστορικός και πολιτικός Σπυρίδωνας Τρικούπης και μητέρα του η αδελφή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Αικατερίνη.
Έζησε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο όπου και έλαβε τη βασική εκπαίδευση, ήρθε στην Αθήνα για να συνεχίσει στογυμνάσιο και αργότερα τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τρία χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε τις νομικές του σπουδές στο Παρίσι. Το 1853, ανέλαβε ιδιαίτερος γραμματέας του γραφείου του πατέρα του στην Αγγλία, ενώ το 1856 διορίστηκε επίσημος γραμματέας της πρεσβείας στο Λονδίνο και ακολούθησε το διπλωματικό σώμα. Το 1862 εξελέγη πληρεξούσιος της Β΄ Γενικής Συνέλευσης της παροικίας του Λονδίνου και αφού αποσύρθηκε ο πατέρας του, ανέλαβε ως επιτετραμμένος της πρεσβείας.
Ζώντας στο Λονδίνο επηρεάστηκε από τον βρετανικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και τα ενσωμάτωσε στον δικό του τρόπο ζωής.