Στα 6 δισ. το κόστος των ενεργειακών μέτρων φέτος
Στα 6 δισ. ευρώ θα φθάσει το 2022 το κόστος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι αθροιστικά, μαζί με την υγειονομική κρίση, το κόστος ανεβαίνει στα 50 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης συμφώνησαν χθες σε συνεντεύξεις τους ότι η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας του οικονομικού επιτελείου. Με τα συνεχή άλματα που έχει σημειώσει ανεβάζει διαρκώς το κόστος των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και αποτελεί παράγοντα μεγάλης αβεβαιότητας για τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Από 45-50 ευρώ η MWH πριν από έναν χρόνο, η τιμή του φυσικού αερίου κινείται τώρα στην περιοχή των 230 ευρώ η MWH, έχοντας υπερβεί κάθε κυβερνητική πρόβλεψη. Η κατάσταση στον προϋπολογισμό διασώζεται μέχρι στιγμής από την καλή πορεία του ΑΕΠ, χάρη και στον τουρισμό, που σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό αποφέρουν υψηλότερα έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις. Ετσι, αντισταθμίζεται το αυξημένο κόστος των μέτρων στήριξης, αλλά φυσικά αυτό έχει ένα όριο.
Χαρακτηριστικά, στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι από την αρχική εκτίμηση για το κόστος στήριξης –λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος– από τον προϋπολογισμό με 800 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο, τώρα έχουμε φτάσει στα 1.300-1.500 εκατ. ευρώ, ενώ αν η τιμή του φυσικού αερίου μείνει στα 230 ευρώ, τότε το κόστος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Κάτι που περιορίζει δραστικά τα περιθώρια νέων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, αν δεν θέλει να υπερβεί το πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.
Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύουν και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Ρωσία το 1ο εξάμηνο φέτος αυξήθηκαν σε 3,5 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. την ίδια περίοδο του 2021. Πρόκειται για αύξηση 112,3% που οφείλεται κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα.
Το μόνο οικονομικό μέτρο που έχει «κλειδώσει» είναι η συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε ο κ. Σκυλακάκης στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι πρέπει να είναι κανείς μάντης Κάλχας για να προβλέψει τις τιμές του φυσικού αερίου κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφήνει την κυβέρνηση να κάνει μόνιμο προγραμματισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες θέλησε να προσγειώσει τις προσδοκίες για μεγάλο δημοσιονομικό χώρο και άρα πολλές παροχές στη ΔΕΘ, που δημιούργησε η υπεραπόδοση των εσόδων κατά 5,1 δισ. ευρώ το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, η οποία ανακοινώθηκε προχθές. Ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε ότι τα στοιχεία προκαλούν ικανοποίηση, αλλά όχι ενθουσιασμό. Δεν οφείλεται όλο το ποσό των 5 δισ. ευρώ στην καλή πορεία της οικονομίας, είπε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σχεδόν 1 δισ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή που εισπράχθηκε τον Ιούνιο δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, αφού αντιστοιχεί στην εφάπαξ καταβολή του 1/3 του οφειλόμενου ποσού, αντί των δόσεων. Επίσης, πάνω από 1 δισ. εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ είχαν υπολογισθεί να εισπραχθούν αργότερα μέσα στον χρόνο.