24 Νοεμβρίου, 2024

Tα rapid test «κλειδί» για τον τουρισμό το 2021

Tα rapid test «κλειδί» για τον τουρισμό το 2021

«Από το β’ εξάμηνο του 2021 η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για τον ελληνικό τουρισμό» εύχονται οι τουριστικοί φορείς

«Κλειδί» θα είναι τα γρήγορα τεστ (rapid test) για τον τουρισμό το 2021, μία χρονιά η οποία προδιαγράφεται επίσης δύσκολη αφενός λόγω των ‘’χαμένων’’ πρώτων μηνών, αφετέρου λόγω του ανταγωνισμού που θα ενταθεί από την στιγμή που οι συνθήκες βελτιωθούν και με την έλευση του εμβολίου για τον κορωνοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου και  εκπροσώπων των κλαδικών ενώσεων – μελών του Συνδέσμου συζητήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για το 2021, οπου όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοχάρης «ένα δομικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρουμε να έχουμε οργανωμένους, ενιαίους κανόνες». Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ρέτσoς, αναφέρθηκε στο δύσκολο ξεκίνημα του 2021, ωστόσο «ευχόμαστε το δεύτερο εξάμηνο να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής στην κανονικότητα για τον ελληνικό τουρισμό».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στα οφέλη των γρήγορων τεστ, όπου προεδρεύει σε μια Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, «όπου προσπαθούμε να υιοθετηθούν από όλες τις χώρες τα ‘rapid tests’. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπουν όλες οι χώρες με αρκετά μεγάλη δυναμικότητα και ένα πολύ σκληρό πόλεμο τιμών και προβλημάτων που όλο αυτό μπορεί να επιφέρει. Προφανώς, το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει τους τρόπους να αντισταθεί και να αμυνθεί, αλλά θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την επόμενη χρονιά».

Remaining Time-0:01

Fullscreen

Mute

Δύο ακόμη στρατηγικοί στόχοι για το Υπουργείο Τουρισμού είναι τα ψηφιακά εφόδια και η διαφήμιση με το ζητούμενο για τον ΕΟΤ να κινηθεί προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Οσον αφορά τα ψηφιακά εφόδια (‘digital assets’), μέσω του ‘Visit Greece’ και της εφαρμογής ‘Visit Greece mobile application’, η εφαρμογή αυτή ‘κατέβηκε’ στα κινητά από 550.000 ανθρώπους και 450.000 έβαλαν ‘’preference’’- δηλαδή το έβαλαν στις προτιμήσεις τους. «Διορθώθηκαν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή και θέλω να ζητήσω να μπουν οι επιχειρήσεις σε αυτήν. Αυτό θα βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη και παράλληλα θα ωφελήσει και τις ίδιες τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης. «Η δεύτερη στρατηγική κατεύθυνση», είπε ο κ. Θεοχάρης στα μέλη του ΣΕΤΕ, «είναι η συνεχής παρουσία μέσω διαφήμισης και συνδιαφήμισης. Και στο επίπεδο στήριξης των αεροπορικών θέσεων και στο επίπεδο της διαφήμισης με τους ‘our operators’ κ.ά. Θα ασχοληθούμε και με ‘workshops’ για την επέκταση της τουριστικής περιόδου».

Οσον αφορά τον κίνδυνο να μην υπάρχουν τελικά οργανωμένοι, ενιαίοι κανόνες για τη διευκόλυνση των ταξιδίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον υπουργό, η συζήτηση για την υιοθέτηση των κοινών κανόνων είναι συνεχής. «Η κουβέντα για το πώς θα αξιοποιηθούν τα τεστ έχει μπει στην ημερήσια ατζέντα και οι χώρες ήδη χρησιμοποιούν τα κοινά κριτήρια του ECDC», συμπλήρωσε ο υπουργός Τουρισμού. Ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τα μέλη του ΣΕΤΕ για τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού: Έχει συμφωνηθεί τα χρήματα του ‘Τουρισμός Για Όλους’ να μεταφερθούν στην επόμενη χρονιά όπως επίσης και το σύστημα των ‘voucher’ του ιδιωτικού τομέα να επεκταθεί και την επόμενη χρονιά. «Περιμένω να ψηφιστούν οι διατάξεις και να γίνει η συνεννόηση και σε επίπεδο προϋπολογισμού».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος τόνισε με έμφαση την επιτυχία της Ελλάδας και των επιχειρήσεων -τηρουμένων των αναλογιών-  μέσα στην πανδημία. «Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει και καλώς άνοιξε. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλαμε όλοι μας για να λειτουργήσει ο τουρισμός, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι παραλείψεις ήταν αναμενόμενες και οι περισσότερες διορθώθηκαν εγκαίρως, όπως με τα υποδειγματικά PLF στα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο γρήγορα και στα χερσαία σύνορα».

Ο κ. Ρέτσος υποστήριξε ότι όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια μέσα σε αυτή την υγειονομική αβεβαιότητα, δίνει τη δυνατότητα μιας παρακαταθήκης θετικών εμπειριών για το μέλλον. «Δείξαμε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειρίζεται ένα τεράστιο πρόβλημα και να αντιμετωπίζει αυτό το μεγάλο υγειονομικό ρίσκο με επιτυχία. Αυτή είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, όπως και η εμπειρία που απέκτησαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, λειτουργώντας μέσα σε ένα τέτοιο υβριδικό περιβάλλον». Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν πολύ καλά από τους ξενοδόχους, γεγονός το οποίο φάνηκε από το ότι βρέθηκαν μόλις δύο κρούσματα σε εργαζόμενους από περισσότερα από 4.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ξεκαθάρισε ότι ο τουρισμός δεν ευθύνεται για το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στην Αμερικανική τουριστική αγορά. «Ο τουρισμός έχει συνηθίσει να ενοχοποιείται για πάρα πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια και αυτό συνέβη και στη συγκυρία αυτή. Δεν μπορεί να συνδέεται η τωρινή κατάσταση με τον τουρισμό το καλοκαίρι. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι η προφανής απόδειξη. Η πολιτική αλλαγή στις Η.Π.Α. μας δημιουργεί αισιοδοξία, αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Η αμερικανική αγορά είναι από τις πλέον σημαντικές για τη χώρα μας. Ευχόμαστε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής στην κανονικότητα για τον ελληνικό τουρισμό».

Τάσιος: Ρυθμίστε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Πάντως, για το αμέσως επόμενο διάστημα ξενοδόχοι και λοιποί τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για μηδαμινές κρατήσεις και μάλιστα θέτουν ξανά το θέμα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων ενόψει Χριστουγέννων, με αφορμή και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξημένες πληρότητες σε καταλύματα χειμερινών προορισμών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε χθές χαρακτηριστικά ότι όταν λήξει το lockdown και αρθούν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, «τα ξενοδοχεία μας θα είναι ανοικτά για να υποδεχθούν τους πελάτες τους με ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή όμως δίνουμε όλοι μαζί, συμβάλλοντας όπως μπορεί ο καθένας, τη μεγάλη μάχη για τον περιορισμό της πανδημίας, για την προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για τουριστική κίνηση ενόψει Χριστουγέννων. Μια τέτοια συζήτηση θα ήταν από την πλευρά μας παντελώς ανεύθυνη.

Τα όσα διαβάζουμε σε διάφορα δημοσιεύματα για αυξημένες κρατήσεις σε βίλες και κατοικίες που βρίσκονται σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, απολύτως καμία σχέση δεν έχουν με τη κατάσταση που επικρατεί στα νόμιμα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία παραμένουν «ανοικτά κλειστά», με μηδενικές πληρότητες και έσοδα στο απόλυτο μηδέν. Τα παραπάνω δημοσιεύματα, ωστόσο, θα έπρεπε να απασχολήσουν σοβαρά τα συναρμόδια υπουργεία που από το 2015 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν πράξει τα αναγκαία, ώστε να ρυθμίσουν οριστικά την «αγορά» των βραχυχρόνιων μισθώσεων που ανταγωνίζεται αθέμιτα τις επιχειρήσεις μας. Μια «αγορά» που αφέθηκε εν μέσω πανδημίας να λειτουργεί χωρίς στοιχειώδεις υγειονομικούς κανόνες, παρέμεινε δε ανοικτή ακόμα και την περίοδο που όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους».

Αφήστε μια απάντηση