27 Νοεμβρίου, 2024

Τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία – Αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία

Τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία – Αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία

Ισχυρό σήμα στις αγορές επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα και πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 αποτελεί η απόφαση για έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup: «θα κλείσει μια περίοδος προκλήσεων από το 2010 η οποία χαρακτηρίζεται από την αυξημένη διεθνή προσοχή στην ελληνική οικονομική πολιτική και την ολοκλήρωση της επιστροφής της Ελλάδας στην τακτική οικονομική εποπτεία».

Για σημαντική εθνική επιτυχία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός καθώς με τη σφραγίδα του Eurogroup, κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια.

«Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωνει «κλείνει, έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Κεφάλαιο που άνοιξε το 2010. Η χώρα επιστρέφει, πλέον, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη».

Η «έξοδος» θα γίνει στις 21 Αυγούστου. Κι αυτό γιατί τότε ολοκληρώνονται τα τέσσερα χρόνια της ενισχυμένης εποπτείας. Με βάση την απόφαση, η Ελλάδα έως το τέλος του έτους θα λάβει περίπου 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 748 εκατ. ευρώ το επόμενο χρονικό διάστημα και ακόμα 748 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Η απόφαση εκταμίευσης της δόσης που εκκρεμεί από το 2019 θα κριθεί τον Δεκέμβριο με βάση την ολοκλήρωση των 22 προαπαιτουμένων έως το τέλος Οκτωβρίου και τα συμπεράσματα της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης. Πρόκειται για εκκρεμότητες οι οποίες σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με :

  • το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023
  • την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
  • τους δασικούς χάρτες
  • κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών, Αττική Οδό, κ.α.)

Η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σημαίνει αξιολογήσεις κάθε εξάμηνο αντί για τρίμηνο, κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια.

Τι σηματοδοτεί η σημερινή απόφαση

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Θάνος Τσίρο, ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής περιόδου σημαίνει ότι δεν θα έρχονται κάθε τρεις μήνες οι εκπρόσωποι της Κομισιόν για έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Σημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική της πολιτική με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει και κανονικότητα. Ισχύει για την Ελλάδα ότι και για όλους τους υπόλοιπους.

Όπως είπε «ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής περιόδου δεν σημαίνει ότι ανοίγει και ο δρόμος για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. Η χώρα οφείλει να επιτυγχάνει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους κάτι που σημαίνει ότι ειδικά από το 2023 και μετά, τα έσοδα του κράτους θα πρέπει να γίνουν και πάλι περισσότερα από τις δαπάνες.Πλέον μας έχει μείνει μόνο μια εκκρεμότητα για να πάψει η χώρα να είναι η εξαίρεση του ευρωπαϊκού κανόνα. Αυτή είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα κάτι που η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023».

Αφήστε μια απάντηση