24 Νοεμβρίου, 2024

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της άρσης μέτρων – Τι θα συμβεί με το πιστοποιητικό νόσησης

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της άρσης μέτρων – Τι θα συμβεί με το πιστοποιητικό νόσησης

Μόνο οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις που νοσούν για δεύτερη φορά πριν κάνουν την τρίτη δόση θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης, για το οποίο έχει μπει «φρένο» από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Αυτό έκανε γνωστό χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Η λύση αυτή θα προσφέρεται για πρακτικούς λόγους μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να μην έχουν δυνατότητα δεύτερου πιστοποιητικού νόσησης, με τον εμβολιασμό να είναι μονόδρομος για την προστασία τους. Η συνεχόμενη προσπάθεια για την ατομική προστασία είναι άκρως σημαντική παρά την ήπια απελευθέρωση των περιορισμών και το γενικό κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργεί η πτώση των πανδημικών δεικτών.

«Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η λογική όλων των χωρών ήταν ότι μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχει γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων, πάντοτε σε συνάρτηση με την πίεση την οποία δέχεται το σύστημα Υγείας της κάθε χώρας», σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλλοντας μεγαλύτερη χαλάρωση το επόμενο διάστημα. Τόνισε, βέβαια, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς όλοι οι ειδικοί στην Ευρώπη επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι, ειδικά από το φθινόπωρο και μετά, διότι δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιούν την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 εξέφρασαν αισιοδοξία από την τωρινή επιδημιολογική κατάσταση, που εάν συνεχίσει, θα προσφέρει ακόμη περισσότερες ελευθερίες. Πιο αναλυτικά, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχει σαφής αποσύζευξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 20% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 13%, ενώ κατά 5% μειώθηκε το φορτίο στο ΕΣΥ. Σήμερα η κάλυψη του ΕΣΥ διαμορφώνεται στο 53% για απλές κλίνες Covid και στο 73% στις ΜΕΘ Covid.

Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είπε το «ναι» για απελευθέρωση επιπλέον μέτρων που θεωρούνται «μέτριου κινδύνου», αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφραστεί αυτό ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι το κύμα της «Ομικρον» συρρικνώνεται παγκοσμίως και, εάν η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίσει με αυτόν το ρυθμό, «είναι λογικό να θεωρούμε ότι θα ακολουθήσει η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας», όπως είπε.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 19.504 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε λίγο λιγότερους ελέγχους σε σχέση με όσους γίνονται καθημερινά, με αποτέλεσμα η θετικότητα να διαμορφώνεται στο 6,38%. Εδώ και ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην ενημέρωση, δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά ως προς τα κρούσματα, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών να είναι στα 17.000-18.000 κρούσματα την ημέρα. Αύξηση καταγράφουν νησιά όπως η Κέα, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Σύρος και περιοχές όπως η Φωκίδα, η Ευρυτανία, το Κιλκίς, ενώ αύξηση στα λύματα παρατηρείται στην Κέρκυρα, στην Ξάνθη, στα Ιωάννινα.

Σε καλό στάδιο βρίσκεται η χορήγηση των αντι-ιικών χαπιών έναντι της νόσου Covid-19. Οπως ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και 1.957 θεραπείες έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ 322 αιτήσεις ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς. Στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των χαπιών θα υπάρχουν σε περίπου τρεις εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: https://eleftherostypos.gr/

Αφήστε μια απάντηση