Βάσεις 2019: Νέες εκτιμήσεις για τις περιζήτητες σχολές
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να λήξει η προθεσμία για την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους για την εισαγωγή στα ελληνικά ΑΕΙ και χθες, τα στατιστικά κλίμακας μορίων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τις βάσεις 2019.
Έτσι, αναμένεται πτώση στις βάσεις 2019 των περιζήτητων σχολών του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, (νομικές, πολυτεχνικές, ιατρικές και ψυχολογίες). Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις.
Όπως σχολίασε σχετικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, αυτό που αναδεικνύουν τα στοιχεία είναι «εμφανής μείωση του αριθμού των αριστούχων».
«Για παράδειγμα, στο πρώτο πεδίο, των ανθρωπιστικών επιστημών, πάνω από 17.000 μόρια έχουν 400 υποψήφιοι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική πτώση για τις βάσεις στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι νομικές, στις οποίες η πτώση θα είναι της τάξεως των 250-300 μορίων. Στις ψυχολογίες θα είναι λίγο μεγαλύτερη, λόγω των δύο καινούριων τμημάτων, σε Ιωάννινα και Φλώρινα», είπε ο κ. Χατζητέγας.
Επίσης, πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του πρώτου πεδίου είναι 2.800 λιγότεροι φέτος, θα συμπιέσει γενικά τις βάσεις προς τα κάτω.
Στο δεύτερο πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, η πτώση στις βάσεις θα αφορά όλο το φάσμα των πολυτεχνικών σχολών.
Όσον αφορά στις ιατρικές σχολές, τις οδοντιατρικές και τις φαρμακευτικές, σχολίασε ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων «με μαθηματική ακρίβεια». «Πάνω από 18.500 μόρια έχουν 403 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι στο τρίτο πεδίο. Έτσι, με μαθηματική ακρίβεια, οι ιατρικές, οι οδοντιατρικές και οι φαρμακευτικές σχολές θα έχουν πτώση. Για παράδειγμα, στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να είναι της τάξεως των 300 μορίων».
Τέλος, για το τέταρτο πεδίο και τις οικονομικές σχολές, αν και οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες φέτος, οι αυξομειώσεις θα είναι οριακές. «Οι επιδόσεις στο τέταρτο πεδίο είναι καλύτερες φέτος, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στο συγκεκριμένο πεδίο θα έχουμε αρκετά νέα τμήματα και μεγάλο μερίδιο των επιπλέον θέσεων εισακτέων που δόθηκαν φέτος. Οπότε, αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις και οριακές αυξομειώσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ