Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 10:06

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση της Μαυρακείου Σχολής από Περιφέρεια, ΕΜΠ και ΕΑΠ Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών στη Μεγαλόπολη και την αξιοποίηση της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό Αρκαδίας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) υπογράφηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου, στο Ελληνικό, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του ΕΑΠ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.
Η σύμβαση υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο του ΕΑΠ καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα και τον αντιπρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Χατζηγεωργίου.
Ως “ιστορική για τη Μεγαλόπολη, τη Γορτυνία, το Ελληνικό” χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “το όραμα πολλών ανθρώπων γίνεται πράξη” και επισημαίνοντας ότι “η δημιουργία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού βραχίονα στην περιοχή θα βοηθήσει στη γενικότερη ανάπτυξή της”.

Οπως είναι γνωστό, η υποδομή στο Ελληνικό θα αξιοποιηθεί από το ΕΑΠ για το υπό ίδρυση αγγλόφωνο Τμήμα Νοσηλευτικής Σχολής με παράλληλη λειτουργία συνεδριακού κέντρου, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες θα είναι στη Μεγαλόπολη. Σημειώνεται ότι το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την δίκαιη μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση είναι περίπου 1,5 χρόνος, καθώς υπάρχουν εξασφαλισμένες στο μεγαλύτερο μέρος τους οι απαιτούμενες πιστώσεις.

Η υπογραφή της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης -προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, πίστωση που θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου- σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση εκ μέρους του ΕΜΠ των οριστικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης του συνολικού έργου ανακατασκευής και συνολικής αναβάθμισης (ενεργειακής, αρχιτεκτονικής και στατικής) του ακινήτου της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό Γορτυνίας με κύρια χρηματοδοτική πηγή αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη συμμετοχή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το ως άνω έργο καθώς και η ανάπτυξη και η λειτουργία του Παραρτήματος του ΕΑΠ στη Μεγαλόπολη ως κέντρο έρευνας, καινοτομίας και μάθησης -με έμφαση στις εκπαιδευτικές και συνεδριακές δραστηριότητες- εντάσσονται στον εθνικό στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης και υποστήριξης του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην περιοχή.

Διαβάστηκε 550 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.