Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 12:27

Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης - Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 2022-2025 που έστειλαν οι ελληνικές Αρχές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, προαναγγέλλει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τη «μονιμοποίηση» της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και μέση ετήσια ανάπτυξη 3,6%.

Μέτρα ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ προαναγγέλλει το ΠΣΑ 2022-2025, αφού αυτές τις ημέρες υλοποιήθηκαν μέτρα ύψους 490 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιταγή ακρίβειας, η επιδότηση καυσίμων, η ειδική επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και το επίδομα των 200 ευρώ στα ταξί.

Το ΠΣΑ προβλέπει την υπέρβαση της κρίσης που προκαλεί ο πληθωρισμός από το 2023. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, τον επόμενο χρόνο η οικονομία θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα (1,1% του ΑΕΠ) και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από το 5,6% που αναμένεται να φτάσει φέτος στο 1,6%, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος.

Κατά το δημοσίευμα, προαναγγέλλεται επίσης η συνέχιση της στήριξης στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της ακρίβειας. Στο περιθώριο που δίνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δισ. ευρώ ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Όπως τονίζεται στο Πρόγραμμα, από το 2023 και μετά, «οι δημοσιονομικές προβλέψεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση δύο από τα φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που υιοθετήθηκαν κατά την πανδημική κρίση, δηλαδή τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και την τρέχουσα πολιτική για το φόρο αλληλεγγύης, που συνέβαλαν στην τόνωση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας».

Διαβάστηκε 424 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.