Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 15:17

Ο Γκουτέρες ήλθε στην Αθήνα για να προωθήσει όσα περιέλαβε στις εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό; Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις πρόσφατες δύο εκθέσεις του, προς το Συμβούλιο Ασφάλειας για το Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προσπάθησε να εξισώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, με το ψευδοκράτος, με το πρόσχημα της περιβόητης πολιτικής ισότητας, που έγινε δεκτή ως αρχή για τη διεξαγωγή των διακοινοτικών συνομιλιών. 

Όταν η Τουρκική πλευρά δηλώνει απροκάλυπτα ότι δεν συζητά πλέον, για ομοσπονδία, αλλά για δύο ισότιμα κράτη, δηλώσεις του είδους αυτού, εκ μέρους του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, έρχονται να συνηγορήσουν για την αλλαγή της μέχρι τώρα βάσεως των συνομιλιών και την αποδοχή συνομιλιών που οδηγούν στην αναγνώριση δύο κρατών.

Η νέα αυτή βάση συνομιλιών, που ζητά η Τούρκικη πλευρά και υποστηρίζεται παρασκηνιακά από τη Βρετανική διπλωματία, παρουσιάζεται μάλιστα ως δήθεν ‘‘συμβιβαστική’’ για ν΄ αποφευχθεί η προσάρτηση των κατεχομένων, που απειλεί να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με την ευκαιρία της 48ης επετείου της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου.

Προφανώς, η άτυπη επίσκεψη Γκουτέρες στην Αθήνα έχει ως στόχο την εξασφάλιση της υποστηρίξεως του Έλληνα Πρωθυπουργού σε σχέδια του είδους αυτού για δήθεν ‘‘λύση’’ του Κυπριακού. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός όφειλαν να καταγγείλουν τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του Αντόνιο Γκουτέρες και του εκπροσώπου του στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες εκθέσεις Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και σε δηλώσεις του Κόλιν Στιούαρτ στη Λευκωσία, και όχι να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται ή συμπλέουν με τη νέα Βρετανικής Εμπνεύσεως πολιτική Γκουτέρες.

Η πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων για να επιτευχθεί δήθεν συμβιβαστική ‘‘λύση’’, οδήγησε τον Κυριάκο σε πλήρες αδιέξοδο και σε κλιμάκωση της Τούρκικης αδιαλλαξίας, που απαιτεί ουσιαστικά σήμερα αποαναγνώριση, μέσω ΟΗΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξίσωση της με το ψευδοκράτος.

Σε ό,τι αφορά την επαπειλούμενη προσάρτηση, η Άγκυρα  την προωθεί ουσιαστικά, ντε φάκτο, μέσα από την επιβολή του πλήρους ελέγχου της σε όλους τους τομείς και την υπαγωγή ακόμη και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Άγκυρας.

Διαβάστηκε 368 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.