Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 15:34

"Πράσινο φως" για την τοποθέτηση ασανσέρ για ΑΜΕΑ στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη απασχόλησε – εκτός ημερήσιας διάταξης- τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Παράλληλα και το θέμα που αφορά εργασίες καλωδίωσης του κτιρίου που συνδέεται με το έργο του ανελκυστήρα οχτώ ατόμων που πρέπει να γίνει στο κεντρικό κτίριο για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι «δεν είναι παραδεκτή αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούν να ανέβουν στο γραφείο του Περιφερειάρχη ΑΜΕΑ και ηλικιωμένα. Δεν υπάρχει προσβασιμότητα στο κεντρικό κτίριο.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν ζητήματα σοβαρά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου κτιρίου, ειλικρινά ντρεπόμαστε.

Δεν θέλουμε να μηδενίσουμε το έργο κανενός. Για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, από το πεζοδρόμιο, μέχρι την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων.

Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε το κόστος να είναι πολύ μικρότερο.»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκων Τζινιέρης μίλησε για την ανάγκη ενός έργου δομημένης καλωδίωσης.

«Για να γίνει το ασανσέρ, πρέπει να μεταφερθούν τα καλώδια και το κόστος έχει εκτιμηθεί ως 18.600 ευρώ.

Το δεύτερο αφορά διάφορες επισκευές που θα γίνουν στο κτίριο, συντήρησης της οροφής που έχει προβλήματα και χρωματισμοί και επισκευές σε κορνίζες. Αυτό θα είναι μέχρι 24.800 ευρώ.

Το τρίτο είναι οι ράμπες στην πλαϊνή πόρτα, από την πλευρά, θα γίνει σιδηροκατασκευή για να κατασκευαστεί ο ανελκυστήρας μέχρι 24.800 ευρώ.

Το τέταρτο είναι ο ανελκυστήρας για την πρόσβασης των ΑΜΕΑ μέχρι 24.800 ευρώ.

Η Τεχνική Υπηρεσία έχει πάρει τιμές από την αγορά κι έχει καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση για το κόστος κάθε έργου.»

Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης είπε: «Ποια είναι η γνώμη της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων; Κατά πόσο έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε στα αρχιτεκτονικά του συγκεκριμένου κτιρίου; Μην τρέχουμε γρήγορα μόνο και μόνο για εντυπώσεις και επικοινωνιακά πράγματα. Να αποσυρθεί, να μελετηθεί σοβαρά και να έρθει με ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν έχουμε αντίρρηση.»

«Δεν θίγεται η αρχιτεκτονική του κτιρίου, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Ασχολήθηκαν έξι μηχανικοί με αυτό το ζήτημα» απάντησε ο Παναγιώτης Νίκας που διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει η γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.  

«Είναι θετικό ότι θα γίνει μία παρέμβαση για τα ΑΜΕΑ αλλά οι εισηγήσεις είναι ανολοκλήρωτες. Επισημαίνω τα προβλήματα κατάτμησης του έργου. Θα υπερψηφίσουμε αλλά στα επόμενα συμβούλια, πριν πάει στην οικονομική επιτροπή, το θέμα να περάσει απ΄οτο περιφερειακό συμβούλιο» είπε ο Γιώργος Δέδες.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη παρεμβάσεων για τα ΑΜΕΑ και πρέπει να γίνουν αυτά τα έργα. Εφόσον, τακτοποιηθούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αδειοδοτήσεις, θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια να αναβαθμιστεί το κτίριο» είπε ο Γιάννης Μπουντρούκας.

Υπέρ τάχθηκε ο Νίκος Γόντικας.

«Επειδή αφορούν θέματα για ΑΜΕΑ και υπερήλικους. Εκτιμούμε την ευαισθησία σας, δεν εκτιμούμε την πλημμελή σας προετοιμασία. Να προχωρήσουμε , αλλά η ευθύνη σας ανήκει ολοκληρωτικά και  να λάβουμε γνώση του φακέλου των εργασιών.» είπε ο Θανάσης Πετράκος.

«Για τις παρεμβάσεις στο κτίριο πρέπει να έχουμε το έγγραφο της εκτιμήσεων και του κόστους και να τους είχαμε εδώ για να υποβάλλουμε ερωτήσεις.» τόνισε ο Δημήτρης Τζεμπετζής.

«Σας δικαιολογούμαι προς το παρόν, προχωρήστε και φέρτε τα ξανά στο περιφερειακό συμβούλιο» είπε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

«Αυτά τα πράγματα θεωρούνται αυτονόητα και για το λόγο αυτό θα ψηφίσω υπέρ και επιπλέον έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους που στελεχώνουν τις υπηρεσίες» είπε ο Παναγιώτης Κάτσαρης.

«Στραβά αρχίσαμε, για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τα ΑΜΕΑ. Μας είχε ταλανίσει πολύ, είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για να βρεθεί μία λύση, αλλά ειδικά στην Τρίπολη υπάρχουν επτά κτίρια που στεγάζονται τα κτίρια της περιφέρειας. Σήμερα, βλέπω μια μεγάλη προχειρότητα.  Πρώτο και κύριο είναι η κατάτμηση και θα είναι κρίμα να χάσουμε χρόνο όταν έρθει απόρριψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο προϋπολογισμός δεν καθαρίζεται από την αγορά, καθορίζεται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσουμε σήμερα, χωρίς αδειοδοτήσεις. Δεν υπάρχει ούτε τεχνικό δελτίο.» είπε ο Βαγγέλης Γιαννακούρας.

«Επειδή είναι ΑΜΕΑ, αντιλαμβανόμενη πολύ σωστά αυτά που λέει ο κ. Γιαννακούρας, δεν νομίζω ΄τοι η παράταξή μας που έχει δείξει τόσο μεγάλη ευαισθησία, είμαστε πάντα δίπλα στους συλλόγους ΑΜΕΑ, μπορεί να αφήσει τη νέα περιφερειακή αρχή να πει ότι η Νέα Πελοπόννησος ότι δεν ψήφισε για τα ΑΜΕΑ. Μακάρι να βρεθεί λύση, μακάρι να ξεπεράσετε τα προβλήματα που οι ίδιοι μηχανικοί έλεγαν ότι δεν ξεπερνιούνται. Το κτίριο είναι έτσι κι αλλιώς ακατάλληλο.» είπε η Ντίνα Νικολάκου.

«Συμφωνώ με την σκοπιμότητα του έργο, αλλά προβληματίζομαι για την προχειρότητα χωρίς τεχνικά δελτία και λόγω της κατάτμησης του έργου» είπε η Αντωνία Μπούζα.

Το θέμα ψηφίστηκε με τις επιφυλάξεις και τις επισημάνσεις που τέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Διαβάστηκε 1191 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.