Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 09:35

Έως τις 21 Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα για τις Εκκλησίες Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται έως τις 21/8/2020 η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Η ισχύς της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας «Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 6.6.2020 έως και 9.7.2020» (Β’ 2111), παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 21.8.2020».

Σήμερα Πέμπτη συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.

Εως σήμερα ίσχυε ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που ανέφερε ότι: 

Αυξάνεται το όριο χωρητικότητας στις μεγάλες Εκκλησίες, από 50 σε 100 άτομα. Στην ουσία αλλάζει το όριο εισόδου πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο που από ένα άτομο στα 10 τμ μετατρέπεται σε ένα άτομο ανά 5 τμ και έτσι διπλασιάζεται ο αριθμός. Στόχος είναι οι πιστοί να πηγαίνουν σε πολλούς ναούς, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με την απόφαση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας: α) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά πέντε τμ επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στον παραπάνω υπολογισμό περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.

Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις (ορθίων ή καθημένων) που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να διατηρείται ο μέγιστος αριθμός τους εντός του ορίου της προαναφερθείσας αναλογίας, καθώς και η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις, σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός εκατό (100).

Επίσης θα πρέπει ακόμη να τηρούνται όλα τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. 

Διαβάστηκε 664 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.