Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 09:03

Ο κορωνοϊός αντεπιτίθεται: Οι θάνατοι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο ξεπέρασαν ήδη το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξεπέρασαν οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί το μήνα Οκτώβριο έως σήμερα, πριν κλείσει το 20ήμερο, ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα, με την ανησυχία για την αυξημένη θνητότητα εξαιτίας του κορωνοϊού να είναι έντονη στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Από την 1η Οκτωβρίου έως και χθες οι νέοι θάνατοι ανέρχονται σε 129, ενώ για ολόκληρο τον περασμένο μήνα το σύνολο των νέων θανάτων ανήλθε σε 125.

Είναι εύκολα αντιληπτό, συνεπώς, ότι εάν συνεχίσει ο αυξημένος ρυθμός θανάτων, ο Οκτώβριος, που του απομένουν ακόμη έντεκα ημέρες, θα “κλείσει” με το βαρύτερο απολογισμό σε σχέση με όλους τους προηγούμενους μήνες της επιδημίας. Μόνο μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο τη μάχη για τη ζωή τους έχασαν 90 ασθενείς με Covid-19.

Την αύξηση των ανθρώπων που καταλήγουν τόνισε κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. “Ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων άγγιξε τους 7 ανά ημέρα”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το προφίλ των θανόντων παραμένει σταθερό “με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να αφορά συμπολίτες μας ηλικίας μεγαλύτερης των 70 και με αρκετά υποκείμενα νοσήματα, όπως άνοια, καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα”.

Οι θάνατοι, όπως κατανέμονται το οκτάμηνο της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν ως εξής: 49 θύματα το Μάρτιο, 91 τον Απρίλιο, 35 το Μάιο, 17 τον Ιούνιο, 14 τον Ιούλιο, 60 τον Αύγουστο, 125 το Σεπτέμβριο και 129 τον Οκτώβριο έως και χθες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει σε σχετικά ελεγχόμενο για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας επίπεδο. Οφείλεται, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό και στους πολλαπλούς θανάτους που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νοσούντων με κορωνοϊό που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους κυμαίνεται λίγο πάνω από τους 80. Σημειώνεται ότι στις 10 Οκτωβρίου είχε καταγραφεί “ρεκόρ” στους διασωληνωμένους στο ΕΣΥ και είχαν φτάσει τους 100.

Την ίδια στιγμή, οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία αναφοράς αυξάνονται και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 700, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, “σκληρά”, δεδομένα, ο χειμώνας στην Ελλάδα μπαίνει με ήδη μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση. Παγκοσμίως, άλλωστε η πανδημία βρίσκεται σε ανοδική καμπή, με την επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας να προβλέπεται ότι θα επιτείνει ακόμη περισσότερο τη μεταδοτικότητα, όπως επανέλαβε ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί τονίζουν ότι βασικά “όπλα” σε αυτή τη φάση εξακολουθούν να είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή και οι πολίτες τους επόμενους μήνες πρέπει να προσηλωθούν στην εφαρμογή των πολύ απλών πλην όμως σωτήριων κανόνων.

Διαβάστηκε 1480 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.