Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 12:40

Έκθεση του Εργαστηρίου Παραδοσιακών Φορεσιών της Νίκης Κούρταλη – Κούλη στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολη (video) Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η έκθεση του Εργαστηρίου Παραδοσιακών Φορεσιών της Νίκης Κούρταλη – Κούλη φιλοξενείται για 2η χρονιά, φέτος μετά το 2019, στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου 2023. 
Η κα Νίκη Κούρταλη – Κούλη εδώ και αρκετά χρόνια με πολύ κόπο και με ίδια δαπάνη προσπαθεί να διασώσει και να αναδείξει παραδοσιακές φορεσιές που έχουν χαθεί.
Στην φετινή έκθεση παρουσιάζονται 11 εκθέματα, εκ των οποίων τα οκτώ είναι δημιουργίες των δύο τελευταίων ετών με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάτασης. 
 
Οι φορεσιές αυτές είναι του Ρήγα Φεραίου, του Αδαμάντιου Κοραή, του Ιωάννη Καποδίστρια, του Δημητρίου Υψηλάντη, του λόρδου Μπαϋρον  και των Βασιλέων Όθωνα και Αμαλίας. Αυτές συμπληρώνονται με φορεσιές που έχουν δημιουργηθεί σε προγενέστερο χρόνο και που είναι η φορεσιά της Ελένης Μελά, μητέρας του Παύλου Μελά,  της Μαντώς Μαυρογέννους και η βελούδινη αστική φορεσιά των αξιωματικών του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Τέλος, να σημειώσουμε πως η κεντρική έκθεση του εργαστηρίου γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στα Λαγκάδια Γορτυνίας, στο πέτρινο κτίριο ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ.
Διαβάστηκε 368 φορές

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.