Δευτέρα, 01 Μαΐου 2023 13:08

Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Αρκάς αρχιτέκτονας Αργύρης Πετρονώτης (Bιντεο) Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, την ημέρα των γενεθλίων του, ο Αρκάς αρχιτέκτονας Αργύρης Πετρονώτης, επίτιμος πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ανθέων της Πέτρας. 

Για την απώλεια και το έργο του αείμνηστου μαστρ-Αργύρη, όπως ήθελε να τον αποκαλούν μίλησε, ο φίλος και συνεργάτης του, που διάβασε και τον επικήδειο του, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κ. Παναγιώτης Βέμμος. 

Γεννήθηκε στην αρκαδική πρωτεύουσα το 1924, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως αντάρτης του ΕΛΑΣ, εξορίστηκε και βασανίστηκε.

Σπούδασε Αρχιτέκτονας – Μηχανικός στο ΕΜΠ και φοίτησε στη φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ (ιστορικός – αρχαιολόγος), ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και έγινε διδάκτορας μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Μονάχου.

Συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές και προετοίμασε αρκετές αναστηλώσεις. Δίδαξε ιστορία αρχιτεκτονικής στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠ Θεσσαλονίκης, αλλά και αμισθί στη σχολή καλών τεχνών, ως αναπληρωτής καθηγητής. Επιπλέον έγραψε αρκετά βιβλία. 

Ένα από σημαντικότερα έργα του, ήταν η δημιουργία του εμβληματικού μνημείου των 603 Πεσόντων Αρκάδων του 1940, στην Τρίπολη, το οποίο έγινε με δαπάνη της οικογένειας του. 

ΒΙΝΤΕΟ:

Διαβάστηκε 346 φορές

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.