Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 14:02

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ) Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, την πιο σύγχρονη της χώρας, και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να ενημερωθεί για τις δυνατότητές τους.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν πλήθος πολιτικών παραγόντων, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, οι γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός, βουλευτές και στελέχη Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
Η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και θα δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας. Αποτελεί κεντρικό τμήμα του ευρύτερου έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, οι οποίες αθροιστικά μπορούν να διαχειριστούν ακόμη 95.000 τόνους ανά έτος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας φανερά συγκινημένος ανέφερε πως έγινε ενα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο με τη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμάτων Παλαιόχουν, Σκάλα, Καλλιρρόη και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης (Άργος, Σπαθοβούνι για τους 26 δήμους της Περιφέρειας, γιατί χωρίς διαχείρηση των απορριμάτων και αποβλήτων δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα, και κυρίως στον τουρισμό.

Το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων  ευρώ, προβλέπεται να δημιουργήσει 200 και πλέον μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής απασχολούνται περίπου 800 άνθρωποι.
 
Μέρος του κόστους καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις που έγιναν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ώστε να αποσοβηθεί ο σοβαρός κίνδυνος απένταξης του έργου από κοινοτικά ταμεία, εξαιτίας κακών προγενέστερων χειρισμών.
ΒΙΝΤΕΟ:
Διαβάστηκε 610 φορές

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.