Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 11:42

Ακρίβεια: Φόβοι για νέα γενιά χρεών στην Εφορία Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ακρίβεια εκτός του ότι χτυπά τον πυρήνα της οικονομίας αφαιρώντας διαθέσιμο εισόδημα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δημιουργεί και παράπλευρες απώλειες, όπως αυτή των μειωμένων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό βέβαια έχει την εξήγησή του και δεν άλλη από την αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους στην Εφορία εξαιτίας του ότι επιλέγουν να εκπληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, όπως στέγη, τροφή, κ.λπ.

Ο εφιάλτης της γιγάντωσης των οφειλών προς την Εφορία επιστρέφει, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έτεινε να περιοριστεί σημαντικά. Το πρώτο δίμηνο του 2022, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ., κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της οικονομίας, αλλά και την δημοσιονομική κατάσταση.

Η εικόνα αυτή, όπως είναι φυσικό ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εκφράζονται φόβοι, ότι η εικόνα μπορεί να χειροτερεύσει το επόμενο χρονικό διάστημα και ειδικά από τον Μάιο και μετά που ξεκινούν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, ενώ από τον Ιούλιο και μετά τα φορολογικά βάρη θα διογκωθούν αφού θα προστεθούν σε αυτά και ο φόρος εισοδήματος.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, η ραγδαία άνοδος του φυσικού αερίου, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και της βενζίνης, αλλά και η ανοδική τάση που παρατηρείται εδώ και μήνες στα τιμολόγια ρεύματος, έχουν οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να θέσουν προτεραιότητες στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους. 

Διαβάστηκε 625 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.