Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 12:47

Με νόμιμα χαρτιά οι περισσότεροι από τους 55 μετανάστες που έφθασαν στην Καλαμάτα Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επί τρεις ημέρες ταξίδευαν στη θάλασσα οι 55 μετανάστες (ανάμεσά τους και 7 παιδιά) και οι δύο Τούρκοι χειριστές του σκάφους που εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου από δεξαμενόπλοιο να πλέει ακυβέρνητο 84 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου.

Κάποιος από τους μετανάστες κάλεσε βοήθεια με το κινητό του τηλέφωνο μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 και από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος κινητοποιήθηκαν παραπλέοντα πλοία και τα πλωτά της Καλαμάτας, της Ζακύνθου και του Κατακόλου.

Οι μετανάστες ξεκίνησαν το ταξίδι τους τα ξημερώματα της Πέμπτης από ακτή της Αττικής και είχαν προορισμό την Ιταλία. Οπως προέκυψε από την προανάκριση που διεξήγαγε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, οι δύο Τούρκοι, ένας 39χρονος και ένας 20χρονος, ήταν οι χειριστές του σκάφους. Χθες το απόγευμα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Καλαμάτας και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη μεταφορά μεταναστών. Οι φερόμενοι ως διακινητές των 55 μεταναστών από το Ιράκ, το Ιράν, τη Σρι Λάνκα, την Τουρκία, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη στον ανακριτή Καλαμάτας.

 

ΜΕ ΝΟΜΙΜΑ ΧΑΡΤΙΑ

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα καθώς έχουν μαζί τους υπηρεσιακά σημειώματα με προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη χώρα ή δελτία αιτούντος άσυλο. Ανάμεσά τους βρίσκονται 3 γυναίκες, μια έφηβη και 7 παιδιά όχι μεγαλύτερα από 8-9 χρόνων, καθώς και 5 Τούρκοι -από τους οποίους οι δύο προέκυψε ότι ήταν οι χειριστές του σκάφους. Στο λιμάνι αποβιβάστηκαν με δύο λάντζες και το πλωτό του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, που τους παρέλαβαν ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο τους είχε περισυλλέξει νωρίτερα το πρωί.

Φτάνοντας στο λιμάνι (εκτός των Τούρκων οι οποίοι οδηγήθηκαν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους σε χώρο του Λιμεναρχείου) ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους από τα στελέχη του Λιμενικού. Ενας από αυτούς μάλιστα κατέρρευσε και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τις νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, ενώ διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στις αποθήκες του λιμανιού κι εφόσον χθες δόθηκε εντολή αποχής από την εισαγγελέα αυτοί οι οποίοι έχουν νόμιμα χαρτιά θα αφεθούν ελεύθεροι, ενώ για τους υπόλοιπους θα κινηθεί από τις αστυνομικές αρχές η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

 

Ν.Κ.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Διαβάστηκε 862 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 13:21

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.