Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 14:44

Κ. Κατεμής: Ενάντια στον κόσμο της εργασίας οι τροπολογίες Βρούτση (βιντεο) Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καταργεί μεταξύ άλλων τη διάταξη για τη θεσμοθέτηση του «βάσιμου λόγου» για την απόλυση εργαζόμενων. 

Ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κώστας Κατεμής, εκφράζει τη δική του τοποθέτηση μέσα από την κάμερα του SUPER, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η νέα διάταξη βρίσκεται ενάντια στον κόσμο της εργασίας. 

Στο βιντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε αναλυτικά τη δήλωση του, αλλά και τους λόγους που κάνει τη δική του ένσταση στη νέα τροπολογία. 

Αναλυτικά: 

Η επίμαχη τροπολογία καταργεί επίσης διατάξεις που αφορούν στη συνυπευθυνότητα για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (μεταξύ εκείνου που αναθέτει την εκτέλεση ενός έργου και του εργολάβου ή υπεργολάβου που το αναλαμβάνει) καθώς στις αλλαγές των ημερομηνιών, σε περίπτωση της συμφιλιωτικής διαδικασίας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.   Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε την τροπολογία λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της ψήφισης του διυπουργικού νομοσχεδίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 που αποχώρησαν από τη διαδικασία.  

Τι προέβλεπε η διάταξη

Η διάταξη Αχτσιόγλου για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο εγκυρότητας για την καταγγελία μιας εργασιακής σχέσης, προέβλεπε πως η απόλυση είναι έγκυρη, αν ο λόγος απόλυσης είναι «βάσιμος» και οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.   Η καταγγελία έπρεπε να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της απόδειξης έφερε ο εργοδότης.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ήταν αναγκαία η κατάργηση καθώς προκαλούσε σύγχυση και στρέβλωση του πνεύματος και του γράμματος του άρθρου 24 αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη ως προς τα προστατευόμενα δικαιώματα των εργαζόμενων.  

  Ωστόσο νομικοί κύκλοι εκφράζουν ενστάσεις ως προς την συνταγματικότητα της αναδρομικής εφαρμογής της κατάργησης της διάταξης, αφού η τροπολογία που υπερψηφίστηκε χθες στο κοινοβούλιο, προβλέπει ότι καταργείται αφότου ίσχυσε. Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, εκατοντάδες ή και χιλιάδες αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί για την ακύρωση απολύσεων θα εκπέσουν στα δικαστήρια.  

Οι ενστάσεις επιχειρηματιών στη διάταξη Αχτσιόγλου Όταν είχε περάσει η διάταξη, πολλοί επιχειρηματίες εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι θα ανακόψει τις προσλήψεις νέου προσωπικού, καθώς πλέον θα λάμβαναν υπόψιν τους πόσο περίπλοκο θα ήταν να απολύσουν μελλοντικά κάποιον εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου. Και αυτή ακριβώς η δυσκολία θα τους ωθούσε σε περισσότερες συμβάσεις με «ευέλικτες μορφές» εργασίας.   

Διαβάστηκε 904 φορές

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.